Ако сутрин не можете да си отворите очите без чаша кафе или ако колегите ви питат защо сте кисели всеки път, когато сте пропуснали следобедната чашка от топлата ароматна напитка, това означава, че сте развили кофеинова зависимост. 

И докато в малки количества кафето е добър старт на деня, то в по-големи количества може да бъде вредно за здравето. Малко количество подобрява настроението и остротата на ума, но в по-голяма доза може да развали настроението и да ви лиши от енергия.

В съвсем малка доза кофеинът предпазва от Алцхаймер, но проучвания показват, че в по-големи количества може да доведе до безплодие и до фрактури на бедрените кости при по-възрастни жени.

Ако имате навика да пиете кафе и изведнъж спрете, ще видите, че наистина сте зависими. Най-вероятно ще изпитате раздразнителност, умора, главоболие и дори депресия.

Но кога приемаме твърде много кофеин?

Приема се, че безопасното количество е до 300 мг на ден или количеството в 2-3 чашки кафе. Тук трябва да обърнете внимание, че не само кафето е източник на кофеин.

Може да го приемате без дори да подозирате чрез спортни напитки, хранителни добавки и дори чрез някои лекарства. Сред съдържащите кофеин храни и лекарства са много видове хапчета за главоболие, някои шоколади, студени и зелени чайове и други.

И докато кофеинът оказва различно влияние върху различните хора, то има някои ефекти, които са стандартни при почти всеки, който го е предозирал.

Ето 5 признака, чрез които вашият организъм се опитва да ви подскаже, че сте прекалявате с кофеиновите напитки:

1. Необичайна следобедна умора

Ако в следобедните часове изпитвате силна нужда от още едно кафе или чаша кола, значи най-вероятно сте се “закачили” за кофеина и сте зависими от него. Учените съветват да ограничите приема на тези напитки, защото те могат не само да повлияят на вашия енергиен баланс със силни скокове и спадове, но също и да нарушат зъбния емайл.

2. Тъмно жълта или оранжева урина

Появата на тъмножълта или оранжева урина е издайнически знак за дехидратация. Кофеинът действа диуретично и кара тялото да изхвърли по-голямо количество урина. Проблемът с дехидратацията се появява ако поемете по-голямо количество. Ако се придържате към 1-2 чашки кафе няма опасност.

3. Безсъние

Кофеинът се нуждае от 45 минути до 1 час за да бъде абсорбиран от организма. След това остава в кръвта в продължение на няколко часа. Ако вечер ви отнема повече от 30 минути за да заспите, помислете за намаляване на кофеина.

Опитайте се да не пиете кофеинови напитки след 12 на обяд и ще усетите разликата. Това се отнася не само за кафето, но за накои безалкохолни, зеления чай и други. Също така запомнете, че безкофеиновият чай и безкофеиновото кафе също съдържат кофеин, но той е около ⅓ от съдържанието на нормалното кафе.

4. Тревожност

Ако се чувствате тревожни и изнервени, неспокойни, с изпотени ръце и препускащо сърце, опитайте да ограничите кафето. Кофеинът може да изостри стреса и депресията, защото пречи на транквилизиращите невротрансмитери в мозъка.

Кофеинът може да стимулира надбъбречната жлеза да освободи повече хормони на стреса, като например адреналин. Това ще ви накара да се чувствате неспокойни и ще увеличи честотата на сърдечния ритъм.

5. Киселини в стомаха

Ако получавате киселини, един от виновниците може да бъде кофеинът. Той отпуска езофагеалния сфинктер, който позволява на известно количество киселина да достигне до гърлото. Ако имате този проблем, опитайте да намалите кофеина, за да видите дали няма да изчезне проблема с киселините.