Няма нищо по-неприятно от това да имаме остра нужда да отидем до тоалетната, но единствената възможна опция да е ползването на обществена тоалетна.

Задържате дъх и се опитвате дори и да не мислите за всички онези болести, които сте чували. Представяте си как тоалетната чиния мигновено ще ви зарази с хламидия, сифилис или гонорея.

Но възможно ли е наистина да се заразим с полово предавана болест от обществена тоалетна?

Според експерта по сексуално здраве професор Донован отговорът е не. Защото дори и ако бактерия причиняваща полово предавана болест попадне върху тоалетната чиния, тя не може да оцелее дълго време извън човешкото тяло.

Както показва самото наименование, тези болести се предават чрез полов контакт (всички видове полов контакт) между хора, а не чрез тоалетни седалки.

В тези болести няма нищо свръхестествено. Това са обикновени вируси и бактерии, които не могат да оцеляват продължително в суха и топла среда. Повечето от тези организми, които толкова много ни плашат, са доста крехки и умират много бързо след като изсъхнат. Най-често това става след няколко минути.

Какви са теоретичните рискове?

Нека приемем, че върху тоалетната чиния са оцелели достатъчно болестотворни организми. В този случай възможно ли е да се заразим с някаква инфекция?

Отново според професор Донован вероятността е много малка, защото нито една част от тялото, която е наистина податлива на заразяване с полово предавани инфекции, не влиза в контакт с тоалетната чиния.

Вируси, които причиняват брадавици, също не представляват заплаха, защото те са опасни единствено ако на кожата има някакво нараняване или разкъсване и ако те попаднат на точно това място. Професорът казва, че върху здрава кожа вирусите на брадавиците са безпомощни.

Разбира се, ако имате раничка на седалището и здравината на кожата е нарушена, на практика е напълно възможно да се заразите с полово предавана болест, в случай че болестотворни бактерии попаднат на нараненото място.

Въпреки това, професорът не пропуска да отбележи отново, че за всички години на кариерата си никога не е заподозрял тоалетна чиния като източник на заразяване при разболял се полово предавана болест негов пациент.

Незначителна е и вероятността да се заразите с инфекция на пикочните пътища, защото те никога не влизат в контакт с тоалетната чиния.

Тогава ако не можем да се заразим с полово предавана болест, от къде идва мита за това?

Истината е, че лекарите не са съвсем невинни в разпространяването на тази параноя. Така например през 19-ти век лекарите масово са се опитвали да замаскират сексуално предаваните болести като са твърдели, че те се предават и чрез тоалетни чинии.

Дори са се правели абсурдни твърдения, че човек може да се зарази със сифилис чрез чешми за пиене на вода, в които се е допирала чашата на човек, който е заразен със сифилис.

Хигиенни съвети

И докато вероятността да се заразите с полово предавана болест чрез тоалетна чиния е незначителна, то има много важни моменти, които не бива да пропускате.

Такъв момент е старателното миене на ръцете и подсушаването им след посещение на тоалетната. Така ще намалите вероятността от разпространяване на други заболявания, например ротавируси, които причиняват чревни инфекции и наистина могат да се предават много лесно при неспазване на добра хигиена на ръцете.

Професор Донован казва, че не бива да докосваме лицето си с мръсни ръце от тоалетната преди да ги измием и докато ги мием. Казва също, че миенето трябва да бъде много старателно, а след това да бъде подсушена всяка влага от тях.

Ако след ползване на тоалетната не подсушите ръцете си добре, вие правите лоша услуга на всеки, който ще влезе след вас, защото така създавате добри условия за размножаване на бактерии и вируси. В този ред на мисли подсушаването на ръцете е еднакво важно, а понякога дори и по-важно, от старателното миене.