Грипният сезон отново дойде.

Да, Коледа е, наближава и Нова година, но вирусолозите виждат не толкова запалените приказни светлини и украсените елхи, колкото опасността от грип.

Защото, ако има нещо, което може да съсипе Коледата на семейството ви, това е появата на този неочакван гост.

Знаем ли добре какво представлява грипът? Около него има много митове.

Представяме ви бързо ръководство, тъй като общоизвестното за някои всъщност се оказва погрешно.

1. Имам грип

По-вероятно е да страдате не точно от грип. Макар че първите случаи за 2014-2015 вече са потвърдени, по всяка вероятност вие сте пипнали друг тип заболяване - респираторен синцитиален вирус, коронавирус или ентеровирус, които често се бъркат с грипа.

Истинският грип е причинен от друга група вируси. Симптомите на грипа са по-тежки и включват висока температура, болки в ставите, летаргия, чувство за гадене.

Ако имате малко главоболие и се чувстват отпаднали, по-вероятно е да сте с простуда.

2. Не мога да избегна грипа

OK, няма съвсем прост метод да защитим себе си от грипа. Ако сме изложени на ураганно силна кихавица в претъпкан автобус, много е вероятно да пипнем вируса. Но има начини рискът да се сведе до минимум.

Много хора хващат грип не по въздушно-капков път, а от пипане на повърхности, докосвани от болни - парапети, места за хващане в градския транспорт, банкомати, брави на врати.

Можете да ограничите до минимум шансовете да се заразите като запомните да не поставяте пръстите си в устата, носа или очите, докато сте извън дома.

Когато се приберете, задължително измийте ръцете си. Така грипният вирус отива в канала, вместо в тялото ви. Носете си бутилка гел за дезинфекция - в случаите, когато сте навън.

3. Грип ли? Не ми пука

Да, ясно е, че са ви са се случвали и по-лоши неща, но такива мачо нагласи могат да бъдат много опасни. Докато по-голямата част от младите хора страдат в продължение на три дни и оздравяват, за много възрастни хора пристъп на грип може да означава последната им Коледа.

Така че направете услуга на себе си и останалите и ако сте с грип, останете си в къщи, пийте топли напитки и изчакайте, докато се оправите, преди да се върне към външния свят.

Хиляди хора умират всяка година, защото им е трудно да се преборят със симптомите на грипа.

4. Ваксинацията не е опция

Това е един от най-големите митове за грипа, тъй като ваксинацията е за всеки. Не само за да се предпазите, но и за да предотвратите разпространението на вируса към вашите колеги, спътници, семейство.

Има три вида на грипния вирус: A, B и C. Тъй като първите два се срещат най-често, това са тези, обхванати от сезонните ваксини, разработвани всяка година.

Някои хора са особено уязвими на грип - тези, които са в по-напреднала възраст, но и бременни жени, възрастни и деца, тези с отслабена имунна система. Особено на такива хора се препоръчва да се ваксинират против грип.

5. Можем да пипнем грип чрез птиците

Всички помним световната епидемия от птичи грип. При птиците това е фундаментално заболяване, но има огромна разлика между птичия и човешкия грип.

Това означава, че грипните вируси, които повалят хората, са от съвсем различен тип, затова е почти невъзможно да се разболеем от птичи грип, както за птиците е невъзможно да пипнат човешкия вирус.

Неотдавнашното пристигане на птичи грип от щама H5N8 във Великобритания не представлява риск за хората като потребители на домашни птици. Така че консумирайте спокойно птиче месо, то е напълно безопасно.