Независимо дали пушите всеки ден или само когато сте навън с приятели, пушенето представлява голяма опасност за здравето.

Известно е, че броят на химичните съединения в цигарите надвишава 4800. Те са под формата на газове, частици или аерозоли.

Химичните вещества са предимно в катрана, който се кондензира от тютюневия дим.  Както е известно, тютюнопушенето е причина за поява на рак на белите дробове, но вредите, които може да нанесе върху организма са много повече.

Безплодие

Цигареният дим съдържа кадмий, който възпрепятства  усвояването на цинк. Както знаем, цинкът помага за движението на сперматозоидите.

Липсата на необходимото му количество може да доведе до възпаление на простатната жлеза и понижаване на производството на тестостерон.

Пушенето вреди и на репродуктивността при жените, понеже потиска производството на естроген.

Токсичните вещества, които се съдържат в цигарения дим, са отговорни за податливостта на яйцеклетките към генетични дефекти. Увеличава се и възможността от настъпване на ранна менопауза.

Рак на гърдата

Химикалите, които се съдържат в цигарения дим са причина за поява на рак на гърдата. Възможно е дори жени, които никога не са пушили, да бъдат засегнати от развитието на тази болест.

Ако пасивно поемате тютюнев дим ежедневно, без значение дали сте у дома или в работна среда, рискът от появата на рак на гърдата е 32 % повече, в сравнение с жени, които не са излагани на цигарен дим.

Според  анализ на „Journal of the National Cancer Institute”, при жените пушачи рискът от поява на заболяването е с 24 % по-висок.

Рак на дебелото черво

При жените, които пушат, възможността да се развие на рак на дебелото черво е 19 % по-висока. Проведено е изследване, в което учените вземат проби от  1500 пациента с рак на дебелото черво и ги сравняват с 2400 проби на хора, които не страдат от болестта.

Резултатите показват, че процентът от развитие на болестта, е два пъти по-висок при пушачите.  За да избегнете този риск, трябва да се въздържате от тютюнопушене повече от 15 години.

Увреждане на ДНК

Изследвания, проведени върху стволовите клетки, показват предракови промени в белите дробове на пушачите.

Дори видимо да изглеждат здрави, клетките на пушачите може да са силно увредени. Според  американските учени, една цигара дневно може да доведе до генетично увреждане.

Д-р Стивън Хечт и екипът му в Минесота, провеждат изследване върху 12 доброволци пушачи, определяйки нивата на вредните полициклични ароматни въглеводороди. Това са химични съединения, които се усвояват предимно чрез дихателната система.

Такъв е и 3-, 4-бензпиренът, чийто най-изследван източник е цигареният дим. Учените дълго време са предполагали, че това е една от основните причини за рак на белите дробове, но до момента не им е било известно, че е и причина за увреждане на ДНК-то при хората.

Екипът прибавил и веществото фенантрен към цигарите. Изследването установило, че фенантренът образува токсично вещество в кръвта. То уврежда ДНК-то и предизвиква мутации. Те предизвикват ракови болести.

Максималните нива на това вещество са се повишили  15-30 минути, след като е изпушена цигарата. Ефектът се е развил толкова бързо, че се равнява на инжектиране на вещество директно в кръвта.