В последно време много майки се решават на раждане онлайн – между контракциите те пишат за това как се чувстват в Туитър, публикуват си снимки в Instagram, а след това качват в мрежата и видео на самото раждане.

Защо го правят?

Когато на 25-годишната британка Джемма Воган миналата година ѝ дошло времето да ражда своя син Оливър, тя решила да запечата целият този процес на видео клип.

И в това си решение тя далеч не била единствена, така постъпват все повече родители по целия свят и те могат да бъдат разбрани, все пак появата на бял свят на едно дете – това е много важно, трудно и същевременно радостно събитие в живота на един човек, това видео може да се гледа в тесен семеен кръг отново и отново и всеки път от очите вероятно и на двама родители ще се стичат сълзи.

Но това, което направила Джема едва няколко дни след раждането, едва ли може да бъде наречено обичайно – тя публикувала заснетото видео в YouTube.

Това означава, че всеки потребител на Интернет може съвсем спокойно да влезе в сайта и да види как Джемма с мъки е родила своя син.
За повечето жени такава постъпка е немислима, защото раждането за тях е нещо много лично, интимно, почти свещено.

А да не говорим и за това, че показвайки на света себе си и своето новородено дете в моментите, когато вие сте толкова безпомощни, несигурни, открити, измъчени, в очите на много хора, вие бихте изглеждали просто непредставително.

Но Джемма много се гордее с това, че видеото от нейното раждане вече е гледано от 16 хиляди души.

„Мен изобщо не ме вълнува, че ще срещна мъже на улицата, които може и да са ме видели как раждам, на мен ми харесва това, че толкова много се заинтересуваха как съм раждала“ – посочва тя.

И в това, както се оказва, младата британка изобщо не е сама. През последните години броят на жените, готови да споделят с целия свят своето раждане, а също броят на хората, желаещи да гледат подобни видео клипове, стремително нарастват.

При търсене в YouTube на „раждане в реално време“ търсачката на видео портала извежда повече от 1.3 млн. видео клипа, които могат да бъдат гледани от на практика всеки ползвател на глобалната мрежа.

Действието в някои от видео клиповете протича в стерилни условия на родилен дом, в някои – в домовете, а в някои дори и на открито. Част от тези клипове са заснети със съблюдаване на правилата за благоприличие, а други не оставят на въображението нищо.

Възниква само един въпрос – защо на жените им е необходимо да правят това.

Най-вероятно, всички те се ръководят не само от желанието си да споделят радостта си, но и да бъдат полезни. Например, Джемма твърди, че по този начин иска да помогне на всички бъдещи майки по-рано да осъзнаят какво всъщност представлява самото раждане.

Така те ще могат да се настроят правилно психиката си за него, тъй като много често лекарите и акушерките често спестяват много от негативните аспекти, тъй като се страхуват да не изплашат родилките.

Поради това Джемма се опитва да бъде максимално искрена в своето видео и абсолютно нищо да не скрива.