41 са новите случаи за изминалото денонощие за последните 24 часа у нас, от тях в болница са 11, обработените проби от референтните лаборатории през изминалото денонощие са 1450, като общият брой на потвърдените случаи достига 2372.

Повече нови заразени, но излекуваните отново надделяват

42 излекуваните за 24 часа, като те са повече от новите заразени, което води до намаляване на активните случаи до 1478. 8 са новите заболели от София, като в болница са постъпили 4 - 2-ма в УМБАЛ Александровска и по 1 в УМБАЛСМ Пирогов и ИСУЛ, останалите 4 нови случая са на домашно лечение. 

Най-много са новите заболели за изминалото денонощие от област Пазарджик - 17, като преобладаващата част от тях са свързани с възникналото локално епидемично огнище в завод за авточасти. От Оперативния щаб съобщиха, че мерки са взети доста преди откриването на нови случаи, затова и не се е наложило прекъсване на работния процес. Сега една част от работниците са в отпуска, провеждат се мероприятия по дезинфекция. 

При подозрения за възникване на локални епидемични огнища е важно да се вземат незабавни мерки, както това става в завод Мизия, затова и сега от Плевенско не се чува да има множество нови заболели. Ако мерките бъдат наложени късно, то ефектът от тях ще е нисък, затова е важно те да са своевременни.

Изминалото денонощие не се размина и без заразяване на медицински лица с COVID-19, новият случай е само 1 - медицинска сестра от Кнежа. Според оперативния щаб най-голям е рискът от заразяване при медиците, когато се съблича личното предпазно облекло, затова е необходимо да се спазват всички инструкции, за да не стига до това. 

Излекуваните от COVID-19 се увеличават до 769 съобщават от оперативния щаб, като 24 са освободени от РЗИ София от домашно лечение след отрицателни PCR тестове, двама са изписани от УМБАЛСМ Пирогов, от Силистра и Сливен също са докладвани преборили успешно инфекцията. 

Неверни са твърденията за причините за ниската смъртност от COVID-19 у нас

Една тревожна новина за последните 24 часа - 5 са заболелите от коронавирус, при които се е стигнало до летален изход - мъж на 78 години, хоспитализиран в Пирогов, 2-ма са починалите от МБАЛ Пазарджик, 1 е от Стара Загора и 1 мъж от МБАЛ Ямбол, който е с инсулт в анамнезата. 

От Оперативния щаб определиха като неверни тиражираните от медиите твърдения, че смъртността у нас е ниска, защото възрастните хора са малко. Професор Кантарджиев, Националният консултант по микробиология разкри, че тежестта на COVID-19 е в зависимост от 2 причини - броят на вирусите, с които човек е имал контакт, колкото повече са, толкова са по-опасни са усложненията. Второто много важно нещо е броят на рецепторите ACE2 при децата в дихателната система е много малък, затова и при тях клиничните прояви на заболяването са сравнително редки. Вирусът няма откъде да проникне в клетките и да започне да се размножава. 

При най-възрастните, над 90 години, също тези рецептори са по-малко, затова четем по медиите, че 105-годишна баба е успяла да надвие инфекцията. При супердълголетниците инфекцията протича в по-лека форма. 

Причината за малкото смъртни случаи у нас е съвсем друга и не препоръчително да се правят аналогии въз основа на суха статистика. 

Най-засегнатата област е София град с 925 потвърдени, 115 са в болница. Зад тези цифри са труда на 1000 и повече души от РЗИ, денонощната работа на лаборатории. Повече от 25 лаборатории в страната правят PCR тестове, а в началото са били само 2. Болниците вече разполагат с комбинация от тестове както за антитела, така и за антигени, с които може веднага да се докаже инфекция след заразяване. 

Грешките, които бяха допуснати в Западна Европа, където се стигне до масово заразяване вътре в болници, за малко да бъдат направени и у нас - във МБАЛ Видин и Ямбол, но се размина. 

Предстои проучване какъв тип коронавирус циркулира у нас

Според Националният консултант по микробилогия вирусът е няколко генетични типа, които са различни – в САЩ, Китай и в Европа.Планира се голямо проучване на типа на вируса у нас и до колко се е променил от началото на епидемията. Вирусите се изменят при предаване от човек на човек.

55 000 нови случаи са по света за последните 24 часа, най-много в САЩ – 9700, като потвърдените надхвърлят 1,6 млн., отчита се обаче спад на новите заразените. 531 души са с летален изход с потвърден лабораторно коронавирус.

В Русия – над 8800 са новите, 317 000 общо случаи, 127 починали. Испания са 279 000, малко повече в Бразилия – 297 000, 254 починали.

Великобритания е с много добра здравна система, но мерките бяха взети късно, затова и заразените са 250 000, като новите са най-много в Европа. Италия – "само" 642 са новите, Федерална република Германия – 333, починалите са 3, пример е за организация на обществено здравеопазване.

В Белгия – 56 000 общо случаи, 252 вчера заболели, в Швеция – 32 000 болни и нови 645 в Дания – 11 000 общо, като новите са 65.

Турция – 960 нови случаи, Румъния – 198 нови, Сърбия – 86 случая за последните 24 часа, Гърция – 3 нови случаи, 2800 достигат общо, Северна Македония – 40 нови случаи, у нас малко повече, отколкото в Македония.