Нивата на окситоцин са постоянно повишени при жени, които се предпазват от забременяване с противозачатъчни.

Противозачатъчните таблетки са признати за надеждно и безопасно средство за предотвратяване на нежелана бременност. С тяхното приложение обаче са свързани няколко странични ефекта, към които се отнасят промените в настроението.

Хормонът на любовта висок при прием на противозачатъчни

Ново изследване, проведено от учени от Орхуския университет, Дания, дава вероятно физиологично обяснение на влиянието на хормоналните противозачатъчни върху настроението.

Авторите установяват, че под действието на оралните контрацептиви при жените се повишават нивата на хормона окситоцин в кръвта, който често наричат хормона на любовта.

Окситоцинът е хормон, който се образува в организма при социални взаимодействия и емоционално сближаване, укрепва социалното поведение, обяснява съавторът на изследването.

В новото изследване измерват нивата на хормоните в кръвта, които могат да влияят на настроението, на 185 жени. Този научен труд първи показва връзка между приема на противозачатъчни и повишаване на нивата на окситоцина.

Постоянно повишеният окситоцин може да показва, че хормонът не се образува в такава динамика, каквато е нормално.

Как се отразяват на настроението противозачатъчните

Възможно е този механизъм да обяснява влиянието на противозачатъчните таблетки на настроението. Динамиката на синтез на окситоцин е важна за усещането за близост, привързаност към партньора и любов.

Авторите предполагат, че новите данни помагат да се разбере защо някои жени са предразположени към промени в настроението под действието на хормоналната контрацепция повече от другите.

Също откритието може да доведе до преразглеждане на профила на безопасност на различните противозачатъчни таблетки както и кога да се изписват и кога да се препоръчва друг метод за предпазване от бременност.

Това изследване също показва, че противозачатъчните са достатъчен специфичен тип препарати и трябва задължително да се изписват от лекар. Не е препоръчително да се иска съвет от фармацевт какъв препарат да бъде закупен.

Освен това са различни видове и само лекар, който след като се запознае със състоянието на жената и анамнезата, може да прецени кой препарат е най-подходящ и страничните му ефекти биха били минимални.