Нека си кажем истината в очите – много неща могат да се объркат в зоната под колана. От сърбежи и аромати до подутини и кървене: понякога сякаш ви трябва наръчник. Ето и няколко често срещани проблема и това как да се справите с тях.

Забелязвате странна подутина – кой няма да полудее от притеснение, ако види подутина или пъпка на гениталиите си? Причините може да са много, но най-вероятно не е нещо сериозно. Може да е враснал се навътре косъм или атером. Топлите компреси са първата линия на защита, но също така можете да се подсигурите с малко хидрокортизонен крем, който се намира във всяка аптека, ако мястото изглежда възпалено.

Има странна миризма – ако от бикините ви се разнася миризма, вярвайте ни, ще разберете, че нещо се случва. Проблемът е, че миризмата може да е причинена от редица неща, но най-добре е да се видите с лекаря си. Ако секретът е с неприятна миризма, това може да се дължи на бактериална инфекция като бактериален вагиносис или трихомониаза. В подобен случай може да се наложи да вземете антибиотик като лечение. Друга причина за неприятна миризма може да бъде забравен тампон или заседнал кондом. Не се тревожете, лекарят ви ще ви помогне да се отървете от него.

Кървите, но не сте в цикъл – ако забележите само няколко капки, то това най-вероятно е хормонален дисбаланс от пропуснато противозачатъчно, но ако това продължи по-настоятелно, трябва да се консултирате с лекар, защото може да е признак за инфекция, бременност или полип по шийката на матката. Ако кървенето се случи след полов акт и е придружено от неприятна миризма, то най-добре да се консултирате с лекар, който да провери за гонорея или хламидии.

Сърби ви – имате чувството, че сякаш имате мравки в гащите си? Чест сърбеж, особено придружен от секрет, може да е знак за гъбична инфекция или бактериален вагиносис. Но ако сте се опитвали да го третирате и сърбежът продължава, това може да е просто алергична реакция на кожата към сапун, дамски душ или нещо друго.

Имате странна секреция – както можете сами да предположите, за необикновената секреция може да има хиляди причини. Но не се тревожете, ако това се случва всеки месец: повечето жени имат физиологична секреция, която си е напълно нормална. Но в случай, че забележите промяна в цвета, консистенцията или аромата, обърнете се към лекар веднага.

Боли докато уринирате или когато правите секс – болки във вагината може да бъдат признак за инфекция, предавана по полов път и трябва да се обърнете към лекаря си, ако това продължава повече от ден или два. Ако се случи да ви боли веднъж или два пъти след секс, това може да е просто резултат от липса на достатъчно влага – сложете малко лубрикант и вижте дали болката ще отмине.

Толкова е сухо – вагиналната сухота може да изглежда като нещо, от което само по-възрастните жени страдат, но това невинаги е точно така. В интерес на истината, подобна сухота може да се появи след бременност или ако приемате определени медикаменти като антихистамини или антидепресанти. Ако се чувствате сухи, пробвайте с обикновен лубрикант, но ако усещането не отмине, посетете лекаря си.