Косата всеки ден ви прави неприятни изненади? Ако тя е суха или увредена, то редовното им фиксиране може да ги увреди още по-силно? Хванете малък кичур коса с ръка и внимателно го дърпайте в различни посоки. Ако косата ви лесно се начупва, това е признак на недостатъчна влажност.

Най-добрите средства

На етикетите на много козметични препарати е посочено, че са овлажняващи. В действителност те могат само да покриват косата и да я правят по-мека.

Избирайте храни с натурални масла, например с арганово или зехтин, глицерин, сорбитол, масло от ший. Избягвайте шампоани с минерални масла и вазелина, които събират влага на повърхността на косата и препятстват насищането му.

Топлината – приятел или враг

Най-добрият метод за фиксиране на косата е топлинното въздействие. Но следва да предпазваме косите от уврежданията, които им нанасят сешоара, машата за изправяне. Докато косата е мокра, равномерно разпределете по нея защитен мус или лосион. Когато сушите със сешоар тънките коси използвайте по-ниска температура. За по-твърдите коси можеда се използва и по-висока температура.

Следете промените във времето

Независимо от типа на косите атмосферните условия оказват въздействие върху тях. Студеният въздух и палещото слънце изсушават косата също както солената вода и хлора. Ако косите се подлагат на подобни въздействия, използвайте шампоан и кондиционер за сухи коси. При вредни за косата атмосферни условия слагайте шапка или капела.

Долу на цъфтящите връхчета!

Защо толкова много държите на цъфтящите краища? Има едно правило – подстригвайте връхчетата на косата на всеки 6-8 седмици, особено ако използвате сешоар и други устройства при фиксиране на косата.

Стилистите препоръчват избягване подстригването в домашни условия, тъй като тъпите ножици могат силно да навредят на вашите коси. Освен това подрязването на краищата на косата зад главата не е толкова лесно!

Овлажнявайте косата

За много сухи коси опитайте кокосово масло или такова от жожоба. Втрийте няколко капки масло в мокрите коси и оставете за няколко минути. Измийте маската с овлажняващ шампоан и нанесете кондиционер. За по-добър ефект дайте на сешоара и пресата почивка за няколко дни и оставете косата ви да изсъхне самостоятелно.

Не прекалявайте с химиите

Нуждае ли се косата ви от изправяне или постоянно боядисване? Химическите средства обезводняват косата и я правят слаба. При често и обилно използване на подобни средства за косата загубва обема си и се накъдря.

При боядисването на косата в салона се придържате към цвета в пределите на 3 нюанса от вашия естествен. Боядисването в цвят близък до естествения, изисква по-малко химическо въздействие. И опитайте да се откажете от такива процедури изобщо.

Станете козметик в кухнята

Смесете в равни съотношения зехтин и мед ще си направите на бърза ръка отлична маска за коса. Сместа може да мирише толкова апетитно, че да ви се прииска да я изядете, но тя е предназначена за изящни къдрици.

С шампоан или без

Разбира се на всички ни иска всеки ден косата ни да изглежда, че сякаш току що е измита. Но няма нужда косата да се миене, докато никога не стане мазна. Постарайте се да избягвате честото използване на шампоан. Или пробвайте схемата – ден с шампоан, ден без него, просто намокрете косата и нанесете кондиционер.