В предишна статия ви разказахме за основните причини за проблеми с ерекцията. Ето още някои основни фактори, които влияят върху мъжествеността.

Има много медикаменти и средства за лечение на еректлната дисфункция (ЕД) от прости хапчета до сложни операции. След като станат известни причините и усложненията на еректлната дисфункция се определя кое е най-подходящото лечение. При някои лечения се наблюдават значителни странични ефекти.

Психотерапията дава възможност за лечение на симптоми на тревожност, свързани с еректилната дисфункция, съгласно Националния институт по здравеопазване (NIH). Партньорът на пациента може да помогне в процеса за подобряване на интимността и стимулацията.

„Оралните медикаменти успешно лекуват еректилната дисфункция при много мъже“, казва д-р Самади. „Повечето от тях включват в състава си силденафил (по-известен като Виагра), тадалафил (Циалис) и варденафил (Левитра). Всеки медикамент увеличава естествено срещащия се азотен оксид, който отпуска мускулите в пениса и увеличава притока на кръв.“

Въпреки това тези медикаменти не трябва да се приемат от хора, на които са изписани разредители на кръвта, лекарства за високо кръвно налягане или алфа-блокери за разширения на простатата. Според NIH, комбинацията от хапчета за еректилна дисфункция и други лекарства с рецепта, може да доведе до опасно спадане на кръвното налягане. Страничните ефекти са запушен нос, главоболие и зачервяване на лицето.

„Ние не можем да определим защо химията влияе по различен начин на различните хора“, казва д-р Самади. „Но ако едно лекарство не работи, друго може да се окаже ефективно.“

В тази връзка той съветва своите пациенти: „Препоръчително е медикаментите да се приемат през устата на празен стомах, около 60-90 минути преди полов акт. Ако сте вечеряли с тежки храни като пържоли или други богати на мазнини продукти това ще понижи ефективността на медикамента. Изключение прави приема на Циалис, който остава дълго време в тялото.“

Има и други средства за получаване на ерекция като инжекция с алпростадил, която има ефект в период от 5 до 20 минути и продължава около час. Пациентите използват тънка игла, за да инжектират алпростадил (по-известен с търговските марки: „Caverject“ и „Edex“).

Според учените в клиниката Мейо, нежеланите реакции могат да включват кървене или образуване на фиброзна тъкан в мястото на инжектиране, както и продължителна ерекция.

Алпростадил се добавя със специален апликатор около 2 инча в уретрата. Нежеланите реакции могат да включват болка, незначително кървене, замайване или образуване фиброзна тъкан във вътрешността на пениса.

Инжекциите с тестостерон служат за повишаване на ниските нива на хормона. В случай че лекарства не работят по-агресивните лечения могат да препоръчат:

- Пенис помпи, които включват пускане на куха тръба над пениса и създаване на вакум, който изтегля кръв към пениса. Уреда може да се изпомпва ръчно или с батерии. Според клиниката в Мейо, около основата на пениса може да се постави пръстен, който да поддържа ерекцията, докато сношението приключи.

- Мъжките импланти, които поставят хирургически тръбички от двете страни на пениса, които се надуват при желание.

- Хирургията може да поправи артериите, носещи кръв към пениса или вените, които позволяват на кръвта да напусне пениса.

Как да предотвратим еректилната дисфункция?

Разнообразният начин на живот може да повлияе върху способността за постигане и поддържане на ерекция, но също така и да предотврати дисфункцията в някои случаи. Мъжете са насърчавани да се консултират за хроничните здравословни проблеми с техните лекари и да се упражняват редовно. Препоръчително е да избягва тютюнопушенето или консумацията на алкохол.

Според д-р Самади: „Има много ползи от здравословните сексуални отношения. Те стимулират имунната система и помагат за освобождаване на стреса. Със сигурност не е нужно да се откаже от секса само защото остарявате.“