Алкохолен хепатит представлява възпаление на черния дроб, дължащо се на употребата на алкохол.

Макар и това заболяване да е характерно за хора, които пият прекалено в продължение на много години, взаимовръзката между възпалението на черния дроб и пиенето е сложна.

Не всички хора, употребяващи големи количества алкохол развиват заболяването и то може да се появи и при тези, които пият умерено.

При поставена диагноза на заболяването, трябва да се прекрати пиенето на алкохол.

А хората, които продължат да употребяват алкохол са изложени на много висок риск от сериозно увреждане на черния дроб и смърт.

Какви са симптомите?

Пожълтяване на кожата и бялото на очите /жълтеница/ и увеличаване на обиколките на тялото, поради натрупването на течности, са най-характерните признаци на заболяването, които принуждават хората да потърсят лекарска помощ:

• Загуба на апетит;
• Гадене и повръщане;
• Абдоминални болки и чувствителност;
• Загуба на тегло;

Всички засегнати от заболяването страдат от недохранване.

Употребата на големи количества алкохол потиска апетита и алкохолиците приемат по-голямата част от необходимите им калории под формата на алкохол.

Клиничните изяви на тежката форма на заболяването са:

• Задържането на големи количества течност в коремната кухина /асцит/;
• Объркване и промени в поведението, дължащи се на увреждане на мозъка поради натрупването на токсини /енцефалопатия/;
• Бъбречна и чернодробна недостатъчност;

Кога да се потърси лекарска помощ?

Алкохолният хепатит е сериозно заболяване и около 35% от хората, редовно употребяващи големи количества алкохол го развиват. И повече от 1/3 от тях умират в рамките на 5-6 месеца след откриването на заболяването.

Потърсете лекарска помощ, ако развиете някои от симптомите на заболяването, а ако не можете да прекратите употребата на алкохол, потърсете специализирана помощ, за да намалите риска от увреждане на черния дроб.

Какви са причините?

Заболяването е в резултат на увреждане на черния дроб поради употребата на алкохол. Точно какво количество, обаче не е ясно, тъй като при не всички алкохолици се развива клиничното състояние.

Това, което се знае е, че етанолът, който е съставка на бирата и спиртните напитки, произвежда силно токсични химикали, като ацеталдехид.

Тези химикали предизвикват възпаление, което унищожава клетките на черния дроб.

С течение на времето, мрежа от белези и малки тъканни възли заменят здравата чернодробна тъкан, което нарушава нормалната функция на органа.

Тези необратими цикатрикси, наречени цироза са последната фаза на чернодробното алкохолно заболяване.

Рискът от развитието му се увеличава с течение на времето и количеството алкохол, което е консумирано.

Безспорно е, че прекомерната употреба на алкохол е причина за развитието на възпаление на черния дроб, но тъй като много хора, прекаляващи с алкохола, не развиват заболяването, се предполага, че съществуват и други фактори, които го обуславят като например:

• Друго чернодробно заболяване;
• Недохранване;
• Затлъстяване;
• Генни мутации – някои гени влияят върху метаболизма на алкохола и могат да увеличат риска от развитие на чернодробно заболяване;

Лечение на алкохолен хепатит

• Прекратете употребата на алкохол – това е единственият начин за евентуално обръщане увреждането на черния дроб или в по-напреднали случаи евентуално предотвратяване напредването на заболяването.

При много от хората спрели да пият алкохол се наблюдава драматично подобрение само след няколко месеца;

• Лекуващият ви лекар може да ви препоръча специален режим на хранене, за да се преодолеят хранителните дефицити.

Също така може да се обърнете към диетолог, който да направи оценка на настоящия ви начин на хранене и да предложи промени в него, като се включи по-разнообразна храна, която да съдържа витамините и хранителните вещества, от чийто недостиг страда организма на болния от алкохолен хепатит.