Учени от Кралския колеж на Лондон твърдят, че 3 месеца след заразяването с коронавирус рязко се понижават нивата на антителата към тази инфекция.

Изследователите в продължение на 3 месеца наблюдавали как се променят нивата на антителата след COVID-19.

От антителата ли зависи изцяло имунитета срещу коронавирус

В проекта участвали 65 пациенти и 6 медицински работници, прекарали коронавирусна инфекция, а също и повече от 30 служители на болници, съгласили се редовно да дават изследвания за антитела в периода от март до юни.

Получените данни потвърдили фактът, че количеството антитела повече при хора, прекарали тежка форма от COVID-19. Също се установява, че при 60% от участниците в наблюденията се формира мощен имунен отговор.

След 3 месеца количеството антитела на високо ниво се регистрирали вече само при 17% от тях.

В някои случаи изследванията изобщо не показвали антитела в кръвта при хората, при които бил потвърден лабораторно COVID-19.

Резултатите от това изследване имат значение за разработване на ваксина, а също и променят възгледа за концепцията на колективния имунитет.

Защо през есента се очаква нова вълна на заразени

Разбира се, още не е напълно изследван Т-клетъчен имунитет, който също може да предпазва хората от коронавирус.

Ако антителата се смятат за основна линия за защита обаче, то с отчитане на тяхното постепенно изчезване е възможно да се очакват сериозни епидемични взривове.

Това са и основните опасения на лекарите у нас, че през есента ни очаква нов бум на заразени заедно с останалите сезонни инфекции.

По-скоро новата вълна може да бъде изнесена към късната есен, тъй като септември е почти летен месец, температурите са високи, хората са все още навън.

За защита от тях се налага да се правят редовни ваксини, както това се случва с грипа.

Напоследък по медиите спряха да се публикуват статии за потенциалното пускане на ваксина.

Първоначалните очаквания да бъде пусната на пазара ефективна такава през август сякаш се изпариха, тъй като остават броени до началото на следващия месец, а изпитванията са все още в много начален етап.