В разпространена още преди обяд днес позиция от Българския лекарски съюз призовават участващите в протестите да спазват необходимата социална дистанция, макар и да са на открито.

От Лекарския съюз призовават да се спазват дистанция на протестите

И припомнят, че през последните месеци всички общества по света бяха изправени пред сериозното предизвикателство на новата коронавирусна инфекция, която се характеризира с упорита пневмония и необходимост от апаратна вентилация.

Медицинските екипи полагат неимоверни усилия, за да овладяват ситуацията и правят максималното, за да не се допуска българи да се превръщат в жертви на COVID-19.

От БЛС изразяват загриженост, заради нарасналия брой на заразените през последните седмици и призовават гражданите да упражняват своето конституционно гарантирано право на протест, но отговорно.

Малко по-рано днес общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова поиска да бъде предоставена правна възможност и на личните лекари да дават направления за PCR тест.

Според нея е правилно решението да се отварят нощните заведения само 2 дни, след като влезе в сила заповед за тяхното затваряне.

Животът не трябва да спира заради коронавируса

Медиците у нас вече знаят какво е това COVID-19, разполагат с ръководства за лечението му и съответно това позволява животът ни да продължи по същия начин както и преди пандемията, макар и с някои ограничения.

Коронавирусът се разпространява по въздушно-капков път, това означава, че за да не се заразим, трябва да спрем да дишаме. Въпреки всички мерки – дистанция, дезинфекция и дисциплина, все пак повечето хора ще се заразят.

Личните лекари са на първа линия, към тях се обръщат пациентите, които имат съмнения за коронавирус, затова те трябва да могат да дадат направление за PCR тест, а не да изпращат и без това притеснения си пациент в РЗИ.

Според д-р Николова, трябва да има пункт, където да се взимат проби за изследване и в него да отидат и онези, които нямат лични лекари.

Това е много вероятно да стане и по време на протестите, тъй като РЗИ София, Столична община и СДВР не разполагат с такъв кадрови ресурс, че да сложат до всеки протестиращ контролиращ спазването на противоепидемичните мерки, затова е и личната отговорност на всеки един, който участва в тези мероприятия.