Открит е механизъм, който дава възможност на кърмачетата да поглъщат голямо количество калций, а това способства за формиране на здрави кости.

Калцият жадно се поглъща от бебешкия организъм

Най-много калций човешкият организъм усвоява в бебешка възраст. Натрупването на калций от новороденото е важно за минерализацията на костите през целия живот.

Според оценки, в 60% от случаите остеопорозата може да се обясни с неспособност да се достигне оптимална максимална плътност на костната маса в ранна възраст.

Така бебешката и детската възраст са критични периоди за дългосрочно здраве на скелетните мускули.

Много си мислят, че остеопорозата е болест на напредналата възраст. Малко са тези, които знаят, че предпоставките за развитието ѝ се залагат още в бебешка възраст.

За постигане на оптимална минерализация на костите в ранна възраст е жизнено необходима чревната абсорбция на калциеви минерали.

Молекулярните детайли на чревната абсорбция на калция са известни за възрастните, но не и за децата, още по-малко пък за бебетата.

Как бебетата поглъщат толкова много калций

Учени от Университета на Алберта си поставят за цел да изяснят молекулярните детайли на трансклетъчното поглъщане на калций по време на този доста чувствителен период.

Правят опити с мишки и идентифицирали калциевите канали в долните 2/3 на тънкото черво на новородени гризачи, които били на кърма. При блокиране на тези канали, когато пораснали животните били със слаби и крехки кости.

При възрастните бозайници молекулярните компоненти на трансклетъчната абсорбция се експресират в дванадесетопръстника и в дебелото черво, и нямат пряко отношение към детското натрупване на калций.

Учените вече са открили ключовите белтъци, отговарящи за пътищата за усвояване на калций при бебета.

Предполага се, че ги активира някакъв компонент на кърмата. Сега изследователите планират да извлекат тази съставка, а впоследствие да я синтезират като добавка, за да може да се предложи като таблетки или инжекции на пазара.

Но докато се стигне този момент, пускането на пазара на тази съставка, ще минат най-малко 5 години, а и все още изследванията са на етап единствено предположения.