Недоспиването в съвременния свят се възприема като нещо, което се предполага, а в някои случаи, дори е повод за самохвалство.

Как недоспиването може да разруши сексуалния живот

Нарушенията на съня са свързани с повишаване на артериалното налягане, отслабване на имунната система, увеличаване на теглото, колебания в настроението, параноя, депресия, повишен риск от диабет, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, слабоумие и някои видове рак.

От недоспиване се понижава и сексуалното желание. Ако сме уморени и не сме се наспали, сексуалното ни влечение ще е изключително ниско.

Неотдавна проведено изследване показва, че ниското качество на съня е свързано с еректилна дисфункция при мъжете, проблеми с възбуждането и с оргазма при жените.

Участниците в изследването са около 4000 мъже и жени на възраст от 60 до 65 години. Макар и взелите участие да са на почти преклонна възраст, нарушенията на съня са проблем и за младите хора. И по-точно, значително се понижава качеството на съня и негативно влияе на сексуалното влечение апнеята – спирането на дишането по време на сън, което се открива при 30% от мъжете и 20% от жените.

Пада ли тестостеронът при постоянно недоспиване

Независимо от възрастта, при недоспиване се понижават нивата на тестостерона, което води до еректилна дисфункция и липса на сексуално влечение.

Най-високото ниво на този хормон се достига при фаза на бърз сън, като продължителността на всяка следваща фаза се увеличава от 10 минути до час.

Следователно, при недоспиване нивото на циркулиращия тестостерон няма да се възстанови. Този хормон е необходимо както на мъжете, така и на жените, за поддържане на здравето на костите, за подобряване на когнитивните функции, за увеличаване на мускулната сила и за създаване на нови еритроцити.

Американско изследване, в което участвали 171 студенти от колеж, установило, че само един допълнителен час нощен сън увеличава сексуалното влечение през следващия ден, а вероятността от интимни ласки с половинката следващата нощ се повишава с 14%.

Жените са най-предразположени към риск от неустановени проблеми със съня. Затова тези от тях, които имат проблеми със сексуалната функция, е добре да се погрижат за хигиената на съня.