Малко са хората, които не се страхуват от инжекции, които предстои да им бъдат забити в кожата и още повече децата.

И до днес обаче основният метод за ваксиниране са инжекциите. Но наскоро учени от австралийски университет създадоха принципно нова, абсолютно безболезнена технология.

Лепенки с микроигли вместо страшни за децата инжекции

Без никакви инжекции, само лепенки с микроигли. Последните са с дължина 700 микрона, пробиват само горния слой на кожата, не стигат до разположените по-долу нервни окончания.

Микроиглите се правят от безопасен, биосъвместим и водоразтворим полимер, който напълно се разтваря в рамките на минута след нанасяне.

Лепенката по определение е за еднократна употреба и не може да се използва повторно.

За съжаление, днес до 40% от инжекциите се поставят с неправилно стерилизирани игли, което поставя под заплаха от заразяване милиони хора, 

Вероятността това да се случи е най-голяма в Африка, там повечето държави са с няколко десетки милиони население, а нивото на обществено здравеопазване е все още доста ниско. Макар и този континент да е сравнително отдалечен от нас, това не означава, че медицинската сестра, която ни бие инжекцията, не е забравила нещо или пренебрегва правилата за безопасност.

Още повече, че е и човешко да се греши. Персоналът в лечебните заведения има една единствена цел – да лекува разболелите се граждани. Но в среда на високо умствено и психическо напрежение е трудно да бъдеш концентриран само върху едно.

Това, разбира се, съвсем не означава, че лекари и медицински сестри грешат повече, заради по-голямата степен на психическо натоварване. Дори напротив, те успяват да се адаптират към тази среда и дори работят по-ефективно, отколкото например, служител в офис.

Антибактериална зона около лепенката с ваксината

Лепенката сама прочиства мястото на кожата, поради съдържанието на сребро, което присъства в иглите. Учените проверили ефективността на микроиглите с този ценен метал против бактериите, свързани с разпространение на кожни инфекции – златист стафилокок, ешерихия коли, псеудономас аеругиноза.

Установило се, че лепенките, които трябва да заменят ваксините в инжекционна форма създават около себе си антибактериална зона за около 24 часа. Това е още една особеност, уникална за тази технология.

Надеждите са, че новият метод за ваксинация ще стане популярна по цял свят. Може да се използва не само за ваксини, но и за други лекарства.