Понякога дори леко разположение може сериозни да повлияе на качеството на живот. Всеки проблем, свързан със заболявания на краката, винаги се отразява неблагоприятно.

Болки, парене, отоци и други проблеми с крайниците могат да се коригират или предотвратят, ако се познава правилният подход и своевременно се реагира на симптомите.

Парене и болки в краката - признак ли са на болест

Защо се появяват болки и парене в стъпалата

На всеки от нас му се налага да прекарва дълго време на крак. В резултат се появяват проблеми като: болки, парене и дори след почивка болезнените усещания не отшумяват.

С какво е свързано това състояние? Обувките, които носим ли са виновни, или това е в резултат на заболяване?

Ако разглеждаме и двете причини, то всяка от тях може да е провокатор на неприятните усещания. Често причината за страданията ни се намира в шкафа за обувки.

В някои случаи проблемът се решава бързо – преустановява се носенето на неподходящите обувки, и болките и паренето отшумяват. 

Обувките е възможно да имат редица недостатъци. На първо място, това е некачественият материал.

Ако кожата на краката не диша, то рано или късно се появява дискомфорт, а впоследствие е възможно развитие на гъбични заболявания.

Когато стъпалото е стегнато при носене на обувки, кръвообращението се нарушава и гореописаните симптоми са налице.

За жените високите токове са неизменна част от външния вид, и понякога съвсем не е лесно да се откажат от тях, дори и да осъзнават, че те са причина за неприятните усещания в краката.

Стъпалата поемат голямо натоварване, младите жени и девойките често пренебрегват препоръките, носят токове по-дълго, не обръщат внимание на качеството на обувките.

Не са редки случаите на алергична реакция към синтетични тъкани, използвани при производство, някои от тях могат сериозно да повлияят на състоянието на кожата.

Заболявания, предизвикващи парене

Каква е причината, поради която човек усещане парене в крайниците, понякога и ръцете могат да страдат от мравучкане, дланите да горят.

Това състояние може да се предизвика от нарушения при предаване на сигналите от периферните нерви, тъй като се нарушава основната им функция. И импулсите от главния мозък постъпват неправилно към мускулите.

При радикулит често възниква парене в горната част на краката, бедрата и коленете.

При нарушаване на циркулацията на кръв в организма, например, при атеросклероза, възниква мравучкане и парене.

Появяват се възли, които възпрепятстват нормалното кръвообращение, и сърдечният мускул страда от недостатъчно кръвоснабдяване.

При нарушаване на функциите на щитовидната жлеза също е възможна появата на подобни симптоми, затова при посещение на личния лекар е необходимо добре да се опише състоянието.

Въз основа на оплакванията, преглед и изследвания може да се постави точна диагноза.

При плоскостъпие болката става постоянна, продължителното и редовно пребиваване на крак предизвиква тежест, парене, мравучкане.

Не по-малко разпространена причина за парене е наследственият фактор. Понякога справянето с неприятните усещания е доста трудно. Тогава е възможно само да се облекчат болезнените усещания, тъй като е нарушен синтезът на белтъци.

Причина за парене в краката могат да станат както доброкачествени, така и злокачествени тумори. Невинаги човек обръща внимание на паренето, тъй като няма други симптоми.

Но ако е редовно, трябва да се направи изследване на кръвна захар, тъй като това може да е признак на захарен диабет. При това заболяване често се нарушава циркулацията на кръвта.

Ако освен парене в стъпалата се появи сърбеж по ръцете и краката, е необходимо да се направи консултация с дерматолог.

Това може да е признак на гъбично заболяване, като кожата се лющи и променя цвета си.

Какво още може да предизвика парене в краката

Ако това неразположение не е свързано с болест, то е възможно да има натравяне с тежки метали или това е страничен ефект на лекарствени препарати.

Хората, които страдат от алкохолна зависимост, често забелязват този симптом, и в този случай е по-добре да се ограничи употребата на алкохол или да се спре напълно.

Недостигът на витамини също може да предизвика парене и мравучкане. Витамин В12 е много важен за организма, и неговият недостиг води до тревожно състояние, ставите и мускулатурата постоянно са в тонус.