Бирата е една от най-коварните напитки, на първо място, защото се употребява обикновено в огромни количества – по няколко литра в рамките на един ден.

Прекомерната употреба на бира е фактор, обуславящ развитието на сериозни здравословни проблеми.

1. Вредна за стомаха

Макар и бирата да е напитка с нисък алкохолен градус, някои видове съдържат 12-14% чист спирт. Това означава, че при изпиването на литър бира вие изпивате повече от 100 мл спирт, и това заедно с течността, която е в процес на ферментация.

Тази „взривоопасна смес“ създава предпоставки за разяждане на лигавицата на стомаха, а също и отравя организма с продуктите от разпада.

Многобройни изследвания доказват, че хората, които редовно пият бира, имат проблеми с храносмилането. Причината е в това, че бирата способства за сгъстяване на стомашните сокове, поради което храносмилането се нарушава.

Така се развива алкохолен гастрит, съпровождащ се с болки в корема, нарушение на изхожданията и усещане за горчивина в устата.

2. Вреди на черния дроб

Както и всяка друга алкохолна напитка, бирата удря черния дроб. Опасността от бирата се състои в това, че обикновено се употребява в големи количества.

Черният дроб се натоварва не само от алкохола, но и от нездравословното храна, с която бирата се пие – пушена риба, картофени чипсове, сухари.

Това мезе към бирата изобилства от ароматизатори, консерванти, добавки, засилващи вкуса и други, оказващи токсично въздействие върху черния дроб.

Сред хората, които често употребяват бира, не са редки случаите на хроничен хепатит, който дълго време протича безсимптомно.

3. Натоварва бъбреците

Както е известно, бирата притежава изразен диуретичен ефект. При такова активно отделяне на урина от организма се отмиват и жизнено необходими вещества.

Освен това мезето към бирата, съдържащо много сол, способства за акумулиране на течности. Така организмът се натоварва много, в резултат на което механизма, поддържащ водно-солевия баланс също се нарушава.

Непълноценно функциониращите бъбреци са причина за отоци, умора и болки в краката, чести настинки и нарушена сърдечна функция.

В тежките случаи на бирен алкохолизъм в бъбреците се откриват и органични нарушения, причиняващи отмиране на бъбречните тъкани.

4. Фактор за развитие на сърдечните заболявания

При пиене на тази напитки алкохолът много бързо се абсорбира в кръвта, предизвиквайки разширяване на кръвоносните съдове.

Честота на пиене на бира може да причини разширени вени, а в тежките случаи и до разширение на камерите на сърцето, което отчетливо се вижда при рентгенография.

При бирен алкохолизъм хората често се оплакват от нарушения на сърдечния ритъм, слабост, задух дори и при най-малките физически натоварвания. В такива случаи съществено нараства рискът от развитие на исхемична болест на сърцето.

Важно!

Литър или дори по-малко бира на ден за жените – това е прекият и кратък път към хроничния алкохолизъм, който при жените е практически неизлечим.

5. Нарушава хормоналния фон

Както е известно, при производство на бира се използва хмел, който придава на напитката горчив привкус.

Но в хмела се съдържат голямо количество фитоестрогени – растителни аналози на женските полови хормони. Ако бирата е в големи количества, може да се стигне до промяна на хормоналния фон при мъжете.

Възможни са дори и изменения във външността, чертите му стават по-женствени, а също и тембърът на гласа се променя. Увеличава се размерът на гърдите, а мазнините започват да се отлагат по бедрата и седалищните части.