Кои са първите признаци при бременност

Ако коремът на бъдещата майка изглежда много по-голям, отколкото на повечето други жени, които са бременни в същия срок на износване, то може да се заподозре скорошно раждане на близнаци. Но важно е да се знае, че размерът на корема и неговата форма се отнасят към ненадеждните методи за определяне на многоплодна бременност.

Какви признаци и проявления са възможни при износване на близнаци, как се променя телесната маса. По какъв начин на организма влияят половите хормони?

Какви фактори увеличават шансовете за многоплодна бременност?

Генетиката, както смятат учените, е един от важните фактори за многоплодна бременност. Но освен това има няколко други фактори:

1. Лечение на безплодие с помощта на спомагателни репродуктивни технологии

Това включва инвитро и стимулация на овулацията, могат да доведат до раждането на близнаци както на еднояйчни, така и на разнояйчни.

2. Възрастов фактор

След 30 години организмът на жените започва да отделя повече ФСХ – фоликулостимулиращ хормон, което води до освобождаване на повече от една яйцеклетка. Това увеличава шансовете за зачеване на близнаци.

3. Наднормено тегло

Ако жената е над среден ръст с индекс на телесната маса 30 и повече, тоест пълна, шансовете за зачеване на близнаци нарастват.

4. Наследственост

Ако в семейството вече има близнаци, то повторна многоплодна бременност също е напълно вероятна.

5. Особености на храненето

Изследванията са установили, че майките, които се хранят с животинска храна, има повече шансове да заченат близнаци от вегетарианките. Причина за увеличаването на случаите на многоплодна бременност през 90-те години се смята използването на хормон на растежа при отглеждане на едър рогат добитък.

Освен това на зачеването на близнаци влияят и храни, които се отнасят към естествените стимулатори на овулация – сладък картоф, соя, бобови.

Дори и бъдещата майка да не принадлежи към нито една от изброените категории, то при нея все пак е вероятно раждането на деца-близнаци, близнаци, по-рядко – тризнаци.

Наддаване на килограми, апетит и общо състояние

Бързо нарастващият корем и по-голяма от нормата обиколка на корема, също е признак на многоплодна гестация. Но това не е точен признак, тъй като на размерите на корема могат да влияе и наличието на повече или по-малко от нормата околоплодни води, аномалии при разположението на плода и пороци на развитие на матката, тумори.

Наред с растежа на корема се увеличава и теглото. Бъдещата майка е важно да знае дали ще наддаде повече килограми, отколкото при нормална бременност. Лекарите смятат, че при износване на близнаци теглото може да е повече, но не много, защото е важно да се знае колко килограма трябва да наддаде жената.

Наддаването на килограми при обичайна бременност и износване на близнаци се определя, като се изхожда от съществуващото преди зачеване индекс на телесната маса.

Ранни признаци – хормони, умора

Ранните признаци на бременност с близнаци са по-високи нива на ЧХГ, което води до много силно сутрешно гадене през първите 2 месеца на бременността. В някои случаи бъдещата майка изпитва толкова силно гадене с повръщане, че за това състояние има специално наименование – неукротимо повръщане при бременни.

Износването на близнаци води до умора, изтощение, сънливост и вялост още от най-ранна бременност, преди закъснението на цикъла – 2-ра, 3-та седмица. Доколкото на бъдещата майка се пада двойно натоварване, то трябва да се храни и да се наспива добре.