Неотдавна невробиолозите открили удивителен феномен, който медиите назовали „брейгазъм“. Това е усещане за наслада, което изпитва мозъкът при въздействие на стимули от несексуален характер.

Малко за АСМР

През 2010-та година в невробиологията се появи нов термин – автономна сензорна меридионална реакция.

Това е съвкупност от специфични усещания, които изпитва човек при активиране на определени сензорни фактори, тоест нещо като мозъчен оргазъм, макар и да няма никакво отношение към секса.

Днес в онлайн пространството може да се намерят множество видео и аудиофайлове, които позволяват на някои хора да получат самото удоволствие.

Приятните усещания възникват в областта на темето, спускат се надолу по гърба и към крайниците. Това е нещо като приятно мравучкане, възникващо при определени стимули, като:

• Определен гласов тембър;
• Шепот;
• Прослушване на лекции;
• Наблюдение как човек върши работа;
• Приятна миризма;
• Други стимули;

Всъщност стимулите, които могат да предизвикат брейнгазъм, са доста, и всеки може да подбере за себе си оптималният.

АСМР не действа на всички

Ако вие гледате АСМР-видео, и това не предизвика никакви усещания у вас, вие съвсем не сте сами. Не всички могат да изпитат мозъчен оргазъм от едно такова събитие.

Възможно е всичко да се дължи на несъответстващата обстановка, на неподходящия възбудител или пък на физиологичните особености на мозъка, който не е в състояние да изпита оргазъм.

На тези, на които повече им е провървяло, гледането на АСМР-видео им помага да заспиват по-бързо, да се избавят от тревожно състояние и просто да изпитат приятни усещания, които не са свързани със секса.

Доколкото терминът АСМР е бил въведен неотдавна, достоверната информация за това явление е недостатъчна за достигането до някакви заключения.

Защо едни хора изпитват истинска наслада, а други не, това е тема на десетки изследвания, чието провеждане предстои.

Какво мисли за това науката?

Към настоящия момент АСМР е една от централните теми, от която се интересуват невробиолозите. В САЩ и в редица европейски държави се планира провеждането на редица изследвания, чиято цел е изучването на АСМР, в частност, изучаването на особеностите на мозъка на хора, които получават и не получават удоволствие от гледането на АСМР видео.

Според някои учени, АСМР видеоклиповете действат на хората, на които не им липсва общуване, приятели, човешка топлота и внимание.

Възможно е от подобно видео да получават удоволствие хора, подложени на стрес и на тревожни разстройства. Има предположение, че АМСР видеото не действа на здрави, психически устойчиви хора.

Редица специалисти в областта на невробиологията се опасяват, че АСМР-видеоклиповете могат да се превърнат в инструмент за въздействие върху човешката психика.

Така например е възможно, създателите на такова видео да довеждат човек до състояние на транс или да прибягват до невролингвистично програмиране.

С оглед на горното, следва да заключим, че положителният ефект от мозъчният оргазъм по-скоро не почива на научна основа, а е по-скоро изказано предположение, което впоследствие е било допълнително украсено от медиите и се е превърнало в легенда, чието доказване изисква провеждането на редица изследвания.

В така ситуация препоръчваме на читателите на Lechenie.bg по-скоро да не приемат за чиста истина това, което се пише по различните интернет страници за мозъчния оргазъм, а да опитат как биха се почувствали при гледането на АМСР, но без да си внушават несъществуващи факти.