Много често ни се случва да сме вечеряли прекалено рано или пък да останем будни до късно вечер, загледани в поредния филм или зачетени в някоя книга и изведнъж да усетим къркоренето на червата си – сигурен сигнал, че ни трябва храна.

Но вече е късно вечер, а всички знаем за колко вредно се смята късното хранене и как точно то няма да ни помогне никак да свалим онези 5 килограма, например, от които така много искаме да се отървем.

И следователно е нормално да не знаем какво да правим – ако решим да си хапнем, има голяма вероятност да се натъпчем с храна, да преядем и след това, обзети от вина и вече сънливи, да си легнем, а на сутринта на огледалото да видим подутото си изражение и да усетим как дънките са ни една идея по-тесни.

Другият възможен вариант е да си повярваме, че имаме воля и няма да се оставим на първичните ни инстинкти и да си легнем гладни – но в много от случаите това означава да не можем да заспим, а липсата на качествен и продължителен сън е също толкова вредна, колкото и предният вариант.

Какво е най-добре да направим и как да реагираме в такъв момент, особено ако този момент започва да присъства прекалено често в живота ни?

Кой е един от митовете за късното хранене?

Много хора смятат, че храната, която се поема късно вечер не се усвоява от организма и се натрупва веднага като мазнина там, където не искаме да се натрупва, защото метаболизмът ни през нощта се забавя. И да, в това има доста голяма доза истина, но не трябва да забравяме, че той се забавя, но не спира – тоест, това означава, че ако е в много малки количества, шансовете да бъде усвоена правилно и да не се натрупа по нежеланите места са повече от реални.

Освен това, друго нещо, което не бива да забравяме е, че за да поддържаме добра фигура е важен най-вече калорийният прием, като цяло през целия ден, а не само късно вечер.

Разбира се, това какво ядем, откъде идват тези калории, на колко често идват са фактори, чието значение в никакъв случай не бива да пренебрегваме, но не са чак толкова важни, в крайна сметка, колкото крайният калориен прием.

Затова не бива да се плашим чак толкова много от късното хранене, ако количествата са разумни.

Защо огладняваме късно вечер?

Хората имат склонността да огладняват късно вечер, най-вече защото са приемали прекалено малко калории през деня или прекалено малко белтъчини, които да ги заситят.

И когато организмът гладува, той започва в един момент да иска енергия на мига и затова ни се ядат най-вече високо-въглехидратни и високо-мазнинни храни, които са най-калорични и най-бързо осигуряват енергията.

Освен това, шансът да преядем, когато не сме яли известно време е много по-голям, затова трябва да сме сигурни, че си доставяме нужното количество белтъчини и калории през деня.

Какво да ядем късно вечер?

Ако ще ви се наложи да хапнете нещо преди да си легнете, насочете се към нещо малко и леко, от сорта на някой плод, шепа ядки, половин кофичка кисело мляко, пълнозърнеста филийка само със сирене и подобни.

Не си лягайте веднага – оставете на организма си поне около половин-един час време, за да обработи храната, и за да сте сигурни, че няма да ви се трупне там, където не искате.