Какво представлява бронхитът?

Бронхитът е остро възпаление на дихателните пътища в белите дробове. Това се случва, когато трахеята (дихателната тръба) и големите и малки бронхи (дихателни пътища) в белите дробове се възпалят поради заразяване с вирус или бактериална инфекция.

Тънката лигавица на бронхите става раздразнена и се подува. Клетките, които изграждат тази тънка „обвивка“ на дихателните пътища, могат да отделят течност като реакция на възпалението.

Кашлицата е рефлекс, който помага на болния да изчисти секретите от белите дробове. Често дискомфортът, който предизвика тежката кашлица кара болният да потърси лекарска помощ.

Възрастните и децата могат да получат бронхит като симптомите са идентични. Децата, обаче обикновено получават бронхиолит, при който се възпалят по-малките бронхи като симптомите, които предизвиква са много подобни на тези при астма.

Астматичен бронхит се развива, когато бронхитът се появи при вече съществуваща астма. Астмата е хронично състояние на възпаление на дихателните пътища, което води до спазъм на мускулите около бронхите и подуване, които предизвикват стесняване на дихателните пътища.

Комбинацията от възпаление на вътрешната обвивка на бронхите и отделянето на слуз от клетките на дихателните пътища може да доведе до тежки хрипове и задух.

Симптоми на бронхит

Острият бронхит обикновено се получава след инфекция на горните дихателни пътища като обикновена настинка или инфекция на синусите. Засегнатият може да има симптоми като повишена температура, втрисане, мускулни болки,  назална конгестия и болки в гърлото.

Кашлицата е най-честият симптом на бронхит. Кашлицата може да е суха или да е придружена с отделянето на храчки. Значителното количество на отделяне на храчки предполага, че долните дихателни пътища и белите дробове са възпалени и тези симптоми е възможно да са признак и за пневмония.

Бронхитът е възможно да продължи повече от 2 седмици. Продължителната силна кашлица може да бъде стане и болезнена, а също да направи и да причини болки в гърдите и коремните мускули.

Кашлицата може да бъде толкова силна, че да нарани гърдите и плеврата – обвивката на белите дробове, дори може да се счупи някое от ребрата. Възможно е също и болният е да изгуби съзнание.

Хрипове могат да се получат заради мускулните спазми и възпалението на бронхите, а това прави дихателните пътища много тесни, това може да предизвика недостиг на въздух при болния.

Симптомите на астматичния бронхит се състоят в комбинация от хрипове и недостиг на въздух заедно с другите симптоми на бронхита.

Лечение на бронхит

Повечето от случаите на бронхит се предизвикват от вирусни инфекции. Това означава, че повечето случаи на бронхит са краткосрочни и не изискват нищо повече от лечение на симптомите, за да се облекчи състоянието на болния.

Антибиотиците не лекуват вирусните заболявания. Специалистите в областта на инфекциозните заболявания алармират от години, че прекомерната употреба на антибиотици прави бактериите резистентни към тях.

Лекарите често предписват антибиотици, защото чувстват натиск от своите пациенти да им бъдат предписани и затова не е нужно да очаквате да ви предпишат антибиотик, ако бронхитът ви е причинен от вирусна инфекция.

Парацетамолът, аспиринът, ибупрофен или напроксен ще ви помогнат да облекчите мускулните болки и хремата.

Пиенето на по-голямо количество течности е важно, защото от треската тялото се дехидратира бързо. Белодробните секрети ще бъдат по-разредени и по-лесно ще се отделят с кашлицата, ако болният е хидратиран.

Можете да сложите изпарител или овлажнител в помощението, където прекарвате най-много време, като така ще намалите бронхиалното дразнене.

Препаратите потискащи кашлицата, които се предлагат по аптеките са също доказано ефективни и ще ви бъдат полезни.

Домашните лекове за лечение на бронхит като мед, лимон, джинджифил, дафинов лист и бадеми са издържали проверката на времето и са може би по-ефективно средство за облекчаване на симптомите на бронхит.