Какво представлява бронхитът?

Бронхитът е остро възпаление на дихателните пътища в белите дробове.

Това се случва, когато трахеята (дихателната тръба) и големите и малки бронхи (дихателни пътища) в белите дробове се възпалят поради заразяване с вирус или бактериална инфекция.

Тънката лигавица на бронхите става раздразнена и се подува. Клетките, които изграждат тази тънка „обвивка“ на дихателните пътища, могат да отделят течност като реакция на възпалението.

Кашлицата е рефлекс, който помага на болния да изчисти секретите от белите дробове. Често дискомфортът, който предизвика тежката кашлица кара болният да потърси лекарска помощ.

Възрастните и децата могат да получат бронхит като симптомите са идентични.

Децата, обаче обикновено получават бронхиолит, при който се възпалят по-малките бронхи като симптомите, които предизвиква са много подобни на тези при астма.

Астматичен бронхит се развива, когато бронхитът се появи при вече съществуваща астма.

Астмата е хронично състояние на възпаление на дихателните пътища, което води до спазъм на мускулите около бронхите и подуване, които предизвикват стесняване на дихателните пътища.

Комбинацията от възпаление на вътрешната обвивка на бронхите и отделянето на слуз от клетките на дихателните пътища може да доведе до тежки хрипове и задух.

Симптоми на бронхит

Острият бронхит обикновено се получава след инфекция на горните дихателни пътища като обикновена настинка или инфекция на синусите.

Засегнатият може да има симптоми като повишена температура, втрисане, мускулни болки,  назална конгестия и болки в гърлото.

Кашлицата е най-честият симптом на бронхит. Кашлицата може да е суха или да е придружена с отделянето на храчки.

Значителното количество на отделяне на храчки предполага, че долните дихателни пътища и белите дробове са възпалени и тези симптоми е възможно да са признак и за пневмония.

Бронхитът е възможно да продължи повече от 2 седмици. Продължителната силна кашлица може да бъде стане и болезнена, а също да направи и да причини болки в гърдите и коремните мускули.

Кашлицата може да бъде толкова силна, че да нарани гърдите и плеврата – обвивката на белите дробове, дори може да се счупи някое от ребрата. Възможно е също и болният е да изгуби съзнание.

Хрипове могат да се получат заради мускулните спазми и възпалението на бронхите, а това прави дихателните пътища много тесни, това може да предизвика недостиг на въздух при болния.

Симптомите на астматичния бронхит се състоят в комбинация от хрипове и недостиг на въздух заедно с другите симптоми на бронхита.

Видове бронхит

В зависимост от продължителността и характеристиките на симптомите, бронхитът обикновено се класифицира в две основни категории: остър и хроничен.

Острият бронхит обикновено е краткосрочен и често следва вирусна инфекция като грип или обикновена настинка.

Той може да предизвика симптоми като кашлица, главоболие, висока температура и общо недобро самочувствие.

Въпреки че е неприятен, острият бронхит обикновено се подобрява сам по себе си в рамките на няколко седмици.

От друга страна, хроничният бронхит е по-сериозно състояние, което се характеризира с дългосрочна кашлица със секрети, която продължава три месеца или повече и се повтаря година след година.

Хроничният бронхит е част от групата заболявания, известни като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), и обикновено е резултат от продължително излагане на дразнители като тютюнев дим, прах и вредни химикали.

И двата вида бронхит могат да бъдат сериозни и да изискват медицинско внимание. Важно е да се консултирате с лекар, ако подозирате, че сте развили някой от тези видове бронхит, за да получите правилното лечение и подкрепа.

Възможни усложнения от бронхит

Бронхитът, независимо дали е остър или хроничен, може да доведе до редица възможни усложнения, които могат да бъдат сериозни и да изискват допълнително медицинско внимание.

Едно от най-честите усложнения е пневмония, която е възпаление на белите дробове.

Това обикновено се случва, когато бактериална инфекция се развие в долните дихателни пътища, което може да бъде животозастрашаващо, особено за възрастни хора, малки деца и хора със слаб имунен отговор.

Хроничният бронхит може да доведе до по-тежки и дългосрочни усложнения, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

ХОББ е термин, който обхваща редица заболявания, включително емфизема и хроничния бронхит, които ограничават възможността на белите дробове да се разширят и свиват нормално. 

Друго възможно усложнение от бронхита е пулмонална хипертензия, която е високо кръвно налягане в артериите, които носят кръв до белите дробове.

Лечение на бронхит

Повечето от случаите на бронхит се предизвикват от вирусни инфекции.

Това означава, че повечето случаи на бронхит са краткосрочни и не изискват нищо повече от лечение на симптомите, за да се облекчи състоянието на болния.

Антибиотиците не лекуват вирусните заболявания. Специалистите в областта на инфекциозните заболявания алармират от години, че прекомерната употреба на антибиотици прави бактериите резистентни към тях.

Лекарите често предписват антибиотици, защото чувстват натиск от своите пациенти да им бъдат предписани и затова не е нужно да очаквате да ви предпишат антибиотик, ако бронхитът ви е причинен от вирусна инфекция.

Парацетамолът, аспиринът, ибупрофен или напроксен ще ви помогнат да облекчите мускулните болки и хремата.

Пиенето на по-голямо количество течности е важно, защото от треската тялото се дехидратира бързо. Белодробните секрети ще бъдат по-разредени и по-лесно ще се отделят с кашлицата, ако болният е хидратиран.

Можете да сложите изпарител или овлажнител в помощението, където прекарвате най-много време, като така ще намалите бронхиалното дразнене.

Препаратите потискащи кашлицата, които се предлагат по аптеките са също доказано ефективни и ще ви бъдат полезни.

Домашните лекове за лечение на бронхит като мед, лимон, джинджифил, дафинов лист и бадеми са издържали проверката на времето и са може би по-ефективно средство за облекчаване на симптомите на бронхит.