Спортът подобрява настроението, укрепва здравето и допринася за постигане на дълголетие.

Всяка негова разновидност си има собствени ползи за душата и тялото.

Какво да изберем, ако трябва да избегнем тревогите, с какво да се заемем за стабилни нерви

Упражнения за спокойствие и справяне със стреса

От 75 до 90% от посещенията при лекар се планират заради заболявания, свързани със стреса. При това всякакви фитнес натоварвания помагат за справяне със стреса.

Редовните упражнения помагат тялото да образува повече хормони на радостта ендорфини. Те понижават нивото на хормоните на стреса кортизол и адреналин и могат да неутрализират болезнените усещания.

Изследванията показват, че от 20 до 30 минути упражнения дневно помагат на хората да се сдобият с душевно спокойствие и равновесие. При това повечето се чувстват по-добре още поне няколко часа след изпълнение на упражненията.

Хормоните на радостта ендорфините не само подобряват настроението, но и повишават концентрацията и умствените способности.

Голф и ски – за по-добро настроение и сладки сънища

Тези разновидности на спорта, какъвто е голфът и занятията на ски, принуждават занимаващите се да се откъснат изцяло от грижите и тревогите и като цяло да се съсредоточат върху своите занятия.

Установено е, че това помага на хората да изчистят своя разум, да се избавят от маниакални мисли и да започнат да спят по-добре. Така лека ски разходка вечер или игра на голф са отлични алтернативи на преспивателните.

Екипни спортове – за психическо здраве в зряла възраст

Много родители се стараят да запишат децата си на екипни спортове. Къде, ако не там, децата могат да се научат да общуват и да се сприятеляват, да се договарят, да правят компромиси, да работят заедно и да получават удоволствие от общата победа.

Ново изследване от 2022 г. преоткрива и други предимства на екипните видове спортове. Учените изследват деца с негативен опит от детството – случаи на насилие или емоционално пренебрежение. Установяват, че тези деца, които са се занимавали с екипни видове спортове, в зряла възраст са имали по-крепко физическо здраве.

Физическите упражнения стимулират растежа на нови мозъчни клетки и помагат за предотвратяване на възрастово понижение на когнитивните способности.

Велоразходки – за профилактика на инсулт и сърдечен пристъп

Карането на колело се смята за един от екологично чистите видове спорт – подобрява общото здравословно състояние и помага за справяне с тревогите. Също така е идеално за тези, които са с наднормено тегло, тъй като помага да се свали излишното, но без да претоварва организма.

Изследванията също показват, че велоразходките помагат за предотвратяване на диабет тип 2 и намаляват риска от сърдечен пристъп и инсулт.

Плуване – от панически атаки и за създаване на невронни връзки

Умереното плуване е подходящо дори за хората, които са противопоказни всякакви други спортни занятия. Отпуска душата и тялото, спомага за контрол на дишането и може да предотврати появата на панически атаки.

Равномерното дишане по време на плуване активизира парасимпатиковата нервна система, кръвоносните съдове се разширяват, а пулсът и високото артериално налягане се понижават.

Благодарение на това тялото се отпуска максимално.

Изследване от 2021 г. доказва, че редовното плуване подобрява паметта и мисленето, имунният отговор и настроението.

Също помага за възстановяване на уврежданията, предизвикани от стреса, и стимулира създаването на нови невронни връзки в мозъка.

Бягане – за ясен ум и дълголетие

Някои хора твърдят, че бягането е вреден и опасен спорт, но изследванията на учените го опровергават. Противопоказно е да се бяга само при здравословни проблеми и наднормено тегло.

Във всички останали случаи ще е само от полза за организма. Дори 5-10 минути бягане всеки ден могат да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания. Ежедневното бягане, т.нар. джогинг с голяма продължителност помага за отслабване и удължава живота с години.

Много полезно е бягането за хора, които се занимават с умствен труд. В изследване от 2018 г. се установява, че 30 минути бягане дневно подобряват обработката на информация от мозъка, ясната мисъл и контрола на емоциите.

Танци – за заряд на енергия и профилактика на депресия

При депресивни разстройства следва да добавим танци в своя график, а може просто да танцуваме у дома и в компания, за добро настроение и заряд енергия.

Изучаването на нови движения активира невронните връзки в мозъка и помага за съхраняване на ясен ум и здраве.

Разходки пеша – за здрави кости и профилактика на остеопороза

На разходки пеша можем да се наслаждаваме сами, а може и в компания със съмишленици, семейство и приятели. Почивайки си на свеж въздух, получават полза за душата и тялото.

Дългите разходки повишават издръжливостта, помагат за понижаване на високото артериално налягане и кръвната захар, способстват за отслабване и за поддържане на оптимално тегло.