Казват, че ако ни се прииска да похапнем тебешир, то в организма не достига калций, ако пък ни се прияде шоколад, магнезият не е достатъчен.

Всъщност не всичко е толкова еднозначно

За какво сигнализира гладът за определени храни

Навярно при всеки от нас неведнъж е възниквало желание да изяде нещо много сладко, пикантно, солено, необичайно или дори нещо, което по принцип не може да се яде.

Ако се касае за жена, необичайният апетит обикновено се обяснява с бременността. Според поверието, когато жената изпитва глад за солено, трябва да си направи тест, за да не се пропуснат симптоми на предстоящо увеличаване на семейството.

Ако мъж изпитват глад за необичайни храни, то едва ли се касае за бременност.

В масовата култура се намери обяснение и на този феномен. Ако се вярва на популярните блогъри – специалисти по хранене, силният апетит за определени храни може да сигнализира за недостиг на различни хранителни вещества и витамини. И по-точно:

  • Желанието непременно да се изяде нещо сладко, това е признак на недостиг на хром. Предполага се, че недостиг на този елемент може да се възстанови без сладкиши и торти, достатъчно е само да започнем да консумираме повече морски дарове, сушени плодове и ядки.
  • Апетитът за солено сигнал за недостиг на натрий и калций. За да се попълни недостигът на тези елементи, се препоръчва да се ядат риба, листни зеленчуци, семена чия и ядки.
  • Гладът за т.нар. fast food може да е признак на недостиг на сол в организма. Вместо обаче пържени картофи и бургери експертите препоръчват да се обърне внимание на мазните риби, авокадо и отново – ядки.
  • Апетитът за месни храни може да е признак на недостиг на желязо. Освен месо, попълването на недостига е възможно с листни зеленчуци и яйца.
  • Желанието да похапнем кисело мляко или йогурт се обяснява с недостиг на калций. Попълването може да стане с всякакви млечни или млечнокисели продукти.
  • Непреодолимото желание да се изяде парче пушен колбас се среща при тези, които са на строга диета. Организмът се противопоставя на строгите ограничения и изисква ярки, пикантни вкусове.
  • Апетитът за черен чай и кафе може да е признак на недостиг на желязо и фосфор, попълването на недостига може да стане с разнообразно хранене.

Интересно, че апетитът за солено по време на бременност – това не е сюжет от анекдот, а реален факт. При очакване на бебе протичат хормонални изменения в женския организъм, които променят съотношението на водата, натрия и калция в организма. Влияе и токсикозата, която води до отделяне на солите от организма в първия триместър.

Всичко това провокира у бъдещата майка желание да си похапне кисели краставички, риба и други подобни храни.

Какво казват учените

Според изследователите не всичко е толкова еднозначно що се отнася до апетита. И не може да се каже с категоричност, че апетитът за млечни продукти винаги е признак на недостиг на калций. Например, в изварата калцият не е толкова много, ако ни се прияде наистина, само 6% от нормата за деня на 100 грама продукт.

Може да е вкусно да похапнем извара, но попълването на реалния недостиг на калций едва ли ще се получи.

Учените са на мнение, че апетитът за определена храна не е задължително да е признак на недостиг на микро- или макроелементи.

Например, силният апетит за шоколад традиционно се приписва на недостиг на магнезий. В шоколадовите блокчета магнезият обаче не е толкова много, много повече е в ядките. И ако това е признак на недостиг на този елемент, много по-добре недостигът се попълва от орехите.

Ако ни се прииска, да ядем ли

Учените предупреждават, че да се вслушваме в потребностите на тялото е необходимо, но не трябва да угаждаме на всяка негова прищявка.

Ако ни се прииска шоколад, не трябва да се отказваме от удоволствието и може да изядем 1-2 парченца с чашка чай, но да преминаваме на шоколадова диета с по цял шоколадов блок дневно, не се препоръчва.

Ако се появи желание за необичайна храна, и имаме подозрение, че вината за това е на недостига на витамини и микроелементи, то по-добре да се обърнем към лекар и да си поискаме направление за изследване на референтните стойности на витамините в кръвта.