Полезните свойства на някои билки, според американски учени, доста се подценяват.

Изследванията показват, че чаят от лайка предпазва жените от ранна смърт.

Лайката често се използва като естествено лекарствено средство по целия свят и то още от много дълбока древност, като е изключително популярна и у нас, като облекчава състоянието на пациентите при различни заболявания.

Новите изследвания, проведени в Университета на щата Тексас спомогнаха за по-доброто определяне на ползите от чая от лайка, тъй като в тях взели участие 1677 доброволци.

Участниците в изследването били мексикански емигранти, които били подлагани на различни изследвания от авторите на проучването в рамките на 7 години.
Учените установили, че около 14% от доброволците предпочитали да пият чай от лайка от време на време.

Благодарение на редовната употреба на тази полезна напитка с 29% се понижил индивидуалните им риск от настъпване на ранна смърт по каквато и да е причина. Следва да се отбележи, че тези показатели били характерни за жените, но при представителите на силния пол връзка между преждевременна смърт и употреба на чай с лайка не се наблюдавал.

Към този момент авторите на изследването нямат отговор на въпроса защо тази напитка оказва специфично влияние именно върху женския организъм. Вероятно дамите, взели участие в проучването, много по-често от мъжете са употребявали чай от лайки.

Следва да се отбележи, че американските учени при наблюдения върху доброволци са отчели всички фактори включително начин на живот и здравословно състояние.
Полезните свойства на лайката за нежния пол не са напълно проучени, въпреки това специалистите не се съмняват в доказаните свойства на това растение.

Неотдавна експериментално беше установено, че лайката способства за понижаване на кръвната захар в кръвта, помага за излекуването на чревни разстройства, за подобряване на състоянието при тревожни разстройства и дори предотвратява усложненията при захарен диабет.

Популярното билково растение също притежава антиоксидантни, антибактериални, противовъзпалителни, антитромбоцитни свойства и понижава нивата на холестерола
Същевременно преди няколко месеца излезе проучване, проведено в южната ни съседка Гърция, в която традиционно се пият големи количества чай от лайка.

В състава на напитката учените от Университета на щата Охайо открили съединението апигенин, което потискащо размножаването на раковите клетки. Това вещество се съдържа не само в лайката, но можем да си го набавим от целина, магданоз и някои други хранителни продукти.

Други полезни свойства на чая от лайка са:

• Укрепва имунитета;
• Използва се за профилактика на настинки;
• Намалява възпалението и способства за облекчаване на болките;
• Намалява образуването на газове;
• Успокоява нервната система;
• Намалява рисковете от възникване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур;

Също чаят от лайка е много полезен за жените, тъй като успокоява и намаляват болезнените усещания в долната част на корема и в пояса по време на менструация.

Как да си сварите чай от лайка?

Необходима ви е чаена лъжичка цвят от лайка, които се заливат с 200 мл кипяща вода и се оставят да престоят 10 минути. Чаят се пие топъл, също на вкус може да се добави мед или захар.

Често лайката се комбинира с други билки – най-често се използват маточина, мента, валериана и други. Всичко зависи от това какъв ефект от чая бихте искали да получите.