Една от големите столични болници УМБАЛ „Александровска” върна дарение на стойност над 200 000 лв., което е преведено по сметките на лечебното заведение, тъй като е направено от фирма и под условие да се закупят апарати за поставяне на командно дишане и с приоритет да бъдат използвани, ако се наложи, от служители на фирмата дарител.

Отказани 200 000 лв. за апаратура от директора на столичната болница

Управителят на дружеството обяви пред медиите, че дарението e направено под условие, но изглежда ръководството на лечебното заведение е преценило, че условието е в разрез с Хипократова клетва, която полага всеки абсолвент по медицина.

Малко по-късно директорът на УМБАЛ „Александровска” публикува в социалните мрежи позицията на представляваното от него лечебно заведение, че не приема дарения под условие и още повече подобни, които да създават привилегии за определен кръг лица.

И отбеляза, че ако бъде прието подобно дарение, това означава, че както той, така и неговите колеги, ще нарушат клетвата, която са положили.

Достъпът до апаратурата за командно дишане на съответния пациент се осигурява въз основа на неговото физическо състояние, пол и възраст, недопустимо е да се дава предимство на служители на конкретна фирма, независимо, че е дарител на лечебното заведение, чийто мажоритарен собственик е държавата чрез министъра на здравеопазването.

Изявлението на управителя на дружеството по медиите бе определено от повечето хора като PR-акция, която съвсем не е на място по това време.

Здравното министерство откри сметка за дарения

Същевременно здравното министерство публикува банкови сметки, на които всеки ще може да направи дарения за борбата с коронавирусната болест.

Над 170 000 лв. е получила УМБАЛСМ Пирогов от анонимни дарители, а всеки ден за лечебното заведение се шият и се изпращат маски за персонала и всичко това се прави от дарители, които не желаят да стават медийни звезди.

След отказа на директора на УМБАЛ Александровска, управителят на дружеството, което пожела да стане дарител, посочи, че офертата му за дарение е отворена и ще закупи тези апарати и ще търси болница, която желае да ги приеме.