Затварят Банско за 14 дни, ски курорта под карантина

Във връзка с потвърдените 3 случаи на COVID-19 и опасността от превръщането на ски курорта в източник на коронавирусна болест от Оперативния щаб предлагат на министъра на здравеопазването да издаде заповед, с която да въведе следните противоепидемични мерки:

  • Да се преустанови влизането и излизането от град Банско.
  • Гражданите на населеното място няма да имат право да излизат навън единствено до магазин, аптека, банка или застраховател, на никакво друго основание.
  • Медицински лица и доставчици ще могат да влизат в града, както и служители на ВиК и електроразпределителните дружества, през създадените контролно-пропускателни пунктове.
  • Доставките по магазините няма да бъдат преустановявани, затова жителите на града нямат основание за паника.

На територията на град Банско има 200 чуждестранни туристи, които са по хотелите, по информация на министъра на туризма, в рамките на 4 часа ще трябва да напуснат и има готовност да им бъде осигурен транспорт до летище София, откъдето да се приберат от държавите, в които са дошли.

14-дневна карантина и за чуждите туристи, ако не напуснат до 4 часа

Ако не го направят, остават в Банско под 14-дневна карантина, без право да излизат от населеното място.

Строгите карантинни мероприятия се въвеждат с цел възпрепятстване улесненото разпространение на коронавирусната болест, поради по-студения климат, при който се достига до преохлаждане на горните дихателни пътища. Така вирусът се разпространява изключително лесно и по-бързо.

За ски инструкторът, който е приет за лечение в общинската болница в Троян с двустранна пневмония, стана ясно, че след като се е почувствал зле, е отишъл в общинската болница в Разлог, след това отново се е върнал в Банско.

Според уверения на неговата съпруга той не се е срещал с никого в Троян, след като се е върнал, затова жителите на града няма от какво да се безпокоят.

Ще бъдат създадени контролно-пропускателни пунктове по входовете на населеното място. Веднага след извънредната пресконференция в Банско започна спирането на автомобилите от полицията.

За жителите на ски курорта, които са извън него, се предоставя възможност да се приберат най-късно до 20 часа на 18 март.

Банско е с население около 10 000 души и с 5 общопрактикуващи лекари, може да се осигури нормално медицинско обслужване, има медицински център с специалисти по неврология, нефрология, кардиолог, по думи на държавния здравен инспектор.

При необходимост от медицинска помощ, която не може да се осигури в медицинския център в Банско, съответните лица, които се нуждаят от такава ще бъдат транспортирани до Окръжната болница в Благоевград.