Немски учени от Университета Саарланд, град Саарбрюкен, северозападна Германия смятат, че понижаването на нивата на хормона на стреса способстват за стареене на организма.

Множество фактори взаимно влияят, кортизолът – един от тях

Феноменът на стареенето – това е резултат от взаимното влияние на множество фактори, като имунната система играе ключова роля.

И ако адаптивната, специфична имунна система с възрастта отслабне, то вродената, неспецифична – напротив, става патологично активна.

Това води до развитие на хронично възпаление в организма, и като резултат – до толкова разпространени сред възрастните заболявания като атеросклероза и артрит.

Причината за развитие на възпалението може да бъде понижаване на нивата на хормона кортизол. При норма този хормон и неговата неактивна форма кортизон се образуват от надбъбречните жлези.

При възрастните нивата на кортизол в серума се понижават. Имунните клетки макрофаги умеят да преобразуват неактивния кортизон в действащ кортизол, но и тази тяхна способност с възрастта се понижава.

При изследванията учените установяват, че причина за влошаване на функцията на макрофагите е белтъкът GILZ, нивото на който се регулира от кортизола.

Нарушава се функционирането на макрофагите

По-малко кортизол – по-малко GILZ, което води и до нарушено функциониране на макрофагите. Те постоянно отделят сигнални молекули, активиращи възпалителните процеси в организма, предизвиквайки така хронично възпаление.

В експеримента с мишки учените с помощта на генетични методи деактивирали GILZ, като така се активирали макрофагите и се развило хронично възпаление.

Така, за забавяне на стареенето и развитие на разрушителни възпалителни процеси е необходимо поддържането на определено ниво на кортизол в кръвта. Това може да се постигне с помощта на редовни физически упражнения.

Дали това означава, че по-малкото стрес с напредването на възраст, тоест спокойствието, нарушават веригата и образуването на кортизол и оттам се отключват всички болежки.

По наблюдателен път е установено, че когато човек се пенсионира здравето му започва да се влошава, може би залинява, поради липсата на активност, дори и рискът от деменция нараства при недостатъчно умствено натоварване.

Може би затова е важно да се поддържат здравословни нива на стрес до възможно най-късна възраст, за да е организма в кондиция.