Когато навън е жега и то такава, че дори старите живачни термометри измерват, когато стойностите надвишават 35 градуса, настроението не е особено радостно, и нищо не ни се прави.

Оказва се обаче, че жегата може да се преживее с лекота. Ако се възползвате от нашите съвети.

Как да прекараме летните жеги с лекота 

1.Посрещайте изгрева на слънцето

По това време на деня въздухът е все още изпълнен с прохлада. Това са най-добрите мигове, за да се насладим на природата и на нейния първообраз, и веднага да затворим врати и прозорци.

За да не става жега във вашия дом, пуснете щорите и дръпнете завесите.

2.Вземете си топъл душ

Най-важното е да си намокрим косата. Когато си охладим главата, ще ни бъде по-лесно да понесем жегата. И помнете, че макар и много от нас да е препоръчително да си вземат по-хладен душ, най-добре охлажда, когато температурата на водата е малко под 34-35 градуса.

Действа бързо и създава усещане за морски бриз. Освен това хладният душ при жега може да предизвика спазъм на съдовете на сърцето.

3.Използвайте сапун с ментол

Или може да е на ментова основа. В този случай, когато напуснете границите на душ кабината, то дълго ще чувствате лек охлаждащ ефект. А кожата ще мирише приятно.

4.Пийте повече вода

А също и напитки, които утоляват жаждата. Една от най-ефективните напитки в жегата е охладеното краве мляко, което е с естествения си процент масленост.

Ако не обичате охладена вода, добавяйте в нея охладени продукти: парченца лимон и портокал, шепа замразени плодове, няколко краставици.

5.Пригответе плодов лед

Студените десерти с умерено количество захар подобряват настроението и помагат да се посъвземем, дори и в най-горещия ден, когато ни се налага да излезем навън.

Просто го вземете със себе си и го яжте по пътя за работа или в магазина.

6.Бананите не са за предпочитане

Притежават диуретичен ефект, принуждават организма да отделя вода и способстват за обезводняване. В условията на горещо време здравето на човек е изложено на сериозна опасност.

7.Наблягайте на студената кухня

И гответе на котлона само вечер. Приготвянето на храна в жегата е само по себе си некомфортно, тъй като нагорещените котлони повишават температурата наоколо.

През лятото е по-добре да се поставя акцент върху леката прохладна храна – първите ястия, салати, закуски, пресни плодове и зеленчуци.

8.Забравете за пикантните ястия

Парещите корейски салати, пикантното рагу макар и да даряват силни вкусови усещания, ускоряват кръвообращението и ни карат да се потим интензивно. От една страна – това е добре, но от друга направо завираме.

9.Обличайте си свободни дрехи

Или можете да ходите напълно голи, ако живеете сами. За срещи с приятели можете да си слагате дрехи от лен или от памук. Те не възпрепятстват циркулиращия въздух и бързо отделят влагата. Всичко, което е нужно, за да се почувствате по-добре.

10.Охлаждайте точките на пулса

Прохладният компрес, сложен на челото, ще ни осигури приятно усещане за прохлада. Наистина бързо и ефективно охлаждат влажните хавлии или пакети с лед, които се слагат на точките на пулса – китки, вътрешни повърхности на лакътя, артерии под коленете и други.

Възможно е просто да обвием тялото си с хладен чаршаф.

11.Носете маска

Става въпрос не за медицинска, която продължаваме да носим, заради COVID-19, а за козметична. Най-добре да е на текстилна основа.

Ако тази маска предварително се сложи в хладилника или се остави във фризера за няколко минути, не само ще спомогне кожата ни да стане по-здрава, като ще я насити с хранителни вещества, но и осезаемо ще ни охлади.

Особено ако нейната площ обхваща и лицето, и шията. Направете това в най-горещото време на деня, за да можете да се охладите незабавно. Този метод отлично облекчава главоболието, което възниква, заради прегряване на организма.

12.Слезте близо до земята или легнете на пода

Ако живеете в къща на няколко етажа, сложете си легло или при наличие на такова се преместете там или дори в приземно помещение.

Горещият въздух се издига нагоре, колкото по-високо, толкова е по-горещо на тялото ви. Ако обаче сте в апартамент и няма накъде да слезете, постелете си и легнете на пода.

Изненадващо е, но дори и тези 50-60 см са от значение.

13.Излезте на слънце въоръжени с всички средства

През лятото можем да получим не само топлинен удар, но и да изгорим при продължително излагане на слънце.

За да не се случва това излизайте навън в най-безопасните часове на денонощието, слагайте си шапка и слънчеви очила. Така ще ви бъде по-лесно.

И разбира се, не забравяйте периодично да си слагате слънцезащитен крем, който ще позволи да се избегнат изгаряния.

14.Напълнете бутилки с вода

Сложете ги в хладилната камера. Това е известен трик от шофьорите на такси, които са принудени по цял ден да прекарват в автомобила си.

Достатъчно е да се сложи бутилка с лед на задната седалка и дишането в автомобила ще стане много по-леко, а температурата ще се понижи с няколко градуса.

15.Купувайте хранителни продукти от хипермаркетите

Повечето от тях са снабдени с климатици, затова тази елементарна житейска необходимост, няма да се превръща в истинско предизвикателство.

Така планирането на покупки е възможно и в най-горещото време, когато сме на климатика в магазина, тогава ще мине неусетно.

16.Навън използвайте ветрило

Ако в жегата ви се налага да използвате обществен транспорт, това приспособление може да ви помогне.

17.Боядисайте покрива на дома

Звучи странно и може би екзотично, не сте виждали някой да го прави, но реално работи. Ако живеете в собствен дом, покрийте го със светлоотразителна боя.

Разликата между тъмен и светъл покрив в горещ ден е осезаема и дори може да стигне до 10 градуса и повече прохлада. Това важи и за первазите на прозорците, трябва да са в светъл цвят.

Покривите екранират много топлина, особено керемидите, които при горещо време се превръщат в подобие на огромна по площ акумулираща печка.

Най-доброто решение обаче е озеленяването. Поставете големи стайни цветя по первазите или в близост до тях, а също и създават илюзия за ботаническа градина.

Ако това по някаква причина не е възможно, то тогава покрийте прозорците с алуминиево фолио, то отразява светлината и няма да е толкова горещо.

18.Изолирайте стените

Нещата, които позволяват да се запази топлината през зимата вътре у дома, през лятото помагат за създаване на прохладни условия.

Обикновената изолация е един от най-добрите варианти за спасение в жегата, особено ако жилището е слънчево и ъглово.

19.Максимално използвайте вентилатор

Ако досега не сте си закупили такъв, то сега е времето да го направите. За разлика от климатиците, е на ниска цена и няма нужда от майстор, за да се използва. Може да се вземе най-евтиният вариант.

Може да се вземе най-евтиният вариант, да се постави до него съд с лед, малко под ъгъл, и така хладният въздух, който идва от топящия се лед, ще охлажда и помещението.

20.Използвайте овлажнител за въздух

Ако разполагате с такъв, напълнете го с ледена вода и го пускайте веднъж на час и половина. Прави въздуха не толкова сух и горещ, от което горещината ще понася по-леко.

Помнете обаче, че ако оставите овлажнителят без надзор, задухът в стаята още по-голям.

21.Инвестирайте в бъдещето

Ако във вашия дом няма сянка, помислете над това да я създадете. Посадете дървета. Колкото по-малко слънце лятото попада във вашите прозорци, толкова по-добре ще се чувствате, и по-прохладно ще ви бъде в стаите.

22.Правете мокро почистване

За да охладите загретите повърхности, по-често мийте пода у дома. Използвайте за това хладка вода. След почистването и прах няма да остане, и във вашия дом ще се диша по-леко.

23.Пръскайте с пулверизатор в стаята

Създайте истинска водна завеса и след това за бързо охлаждане ще помогне и обикновен пулверизатор. Просто го изпълнете с ледена вода и напръскайте стаята по целия периметър.

След около 30 минути във вашия дом ще се установи приятна прохлада.

Това са най-важните препоръки, които ще ни помогнат по-леко да преживеем горещините.