„Похапването” на кожа или гризането на нокти, скубането на косите и чесането на рани се възприемат като обикновени лоши навици. Затова и методи за борба с тях често са доста радикални.

На човек по различни начини не се дава да извършва травмиращи действия, като се смята вредният навик ще отшуми от само себе си.

Психотерапевтите обаче отбелязват, че подобни състояния е възможно да се проявление на нарушение на психиката, а това означава, че се изисква специално лечение.

Дерматофагията – „похапването” на кожа е едно от най-разпространените такива разстройства. За какво може да сигнализира това и в какви случаи се изисква специално лечение?

Какво е това заболяване – „похапване” на собствената кожа

Това е маниакално състояние, при което човек „хапе”, „яде” или „гризе” своята кожа. В психиатрията тези периодични действия се наричат компулсии, а самото нарушение се отнася към групата заболявания на повтарящото се поведение.

Най-често при дерматофагия се уврежда кожата на ръцете. При хората, страдащи от това растение, са забележими раните около ноктите, на тези участъци кожата е изменена, често се появяват мазоли и възпаления.

Хапането на устните и вътрешната страна на бузите също се отнася към това нарушение. Освен това, при изразена дерматофагия са възможни и други видове компулсии – например, при скубане на коса или драскане, раздиране на участъци от кожата с нокти.

Това е доста често срещано състояние. Смята се за едно от най-разпространените нарушения при учениците. Много рядко това разстройство се проявява при деца до 4 години, а на възраст 8-11 години се среща повсеместно.

При повечето тийнейджъри, към 17-18 години, това заболяване отшумява. Ако се появи в зряла възраст, човек следва да обърне внимание на своето психическо състояние и да се консултира с психотерапевт.

Причини – неврози, стрес

Компулсиите се появяват при човек, който се намира в състояние на стрес, изпитващ тревожност. Тези повтарящи се действия са защитен механизъм, който помага за успокояване, за намаляване на напрежението. И в зависимост от това колко ярко е изразен, психотерапевтът оценява до колко тревожността е патологична.

Понякога става въпрос просто за стресов период в живота, и дерматофагията няма отношение към сериозните психични нарушения.

Това е проявление на субдепресиите – леките депресивни състояния, които е възможно да предшестват истинската депресия. Но най-често преминават след преминаване на стресовия фактор.

Тази картина е характерна както за децата – учениците изпитват сериозно емоционално натоварване във връзка с ученето, конфликти с връстниците и останалите.

Затова при тях по-често, отколкото при другите възрастови категории, се срещат компулсивни действия.

Ако става въпрос за тревожност като за патологично състояние, няма смисъл да се отлага посещението на личния лекар, който дава направление за специалист.

У нас обаче от НЗОК се поема единствено психиатричната помощ. А за тези състояния обикновено се изисква психолог и психотерапевти, чиито услуги се заплащат в пълен размер от пациента.

При изясняване на причината за дерматофагия, психотерапевтът винаги оценява и другите проявления на психически нарушения. Специалистът обръща внимание и на следните отклонения:

  • Многословност, несвързана реч, непрестанен поток от мисли;
  • Колебания в настроението или обратно – еуфория;
  • Маниакални мисли;
  • Компулсии, свързани с чувство за страх и срам;
  • Емоционална обстановка – работа под стрес, трудности в семейството и прочие.

Дерматофагия при обсесивно-компулсивно разстройство /ОКР/

Наличието на компулсии, и по-точно на дерматофагии, може да е признак на обсесивно-компулсивно разстройство. По какво се отличава обикновеното маниакално поведение?

При такова нарушение компулсиите възникват на фона на обсесии – маниакални мисли, страхове, тревоги и съмнения.

ОКР е доста тежка диагноза, изискваща допълнително медикаментозно лечение. Без правилно назначена и проведена терапия пациентите прекарват часове в състояние на компулсии. А понякога извършват повтарящи се действия цял ден.

Причините за ОКР засега не са ясни. Според последни данни това разстройство може и да е наследствено.

Лечение

При по-сериозни диагнози е необходимо наблюдение не само от психотерапевт, но и от психиатър. При установено ОКР е необходимо и медикаментозно лечение.