За каквито и да се смятаме – сова, чучулига или гълъб, при правилно дневно разписание се превръщаме в човек. Лесно се събужда, с радост посреща утрото, и е бодър и енергичен през целия ден.

Това ви изглежда фантастика? Това не означава, че не сте опитали да спазвате поне някои от нашите съвети.

Как да се събуждаме бодри и свежи 

По-ранно лягане

Заспиването по-рано е много по-трудно, отколкото бодрото ставане. Но ако си легнем доста след полунощ, за ранно събуждане и дума не може да става. Организмът, който не е успял пълноценно да си почине, постоянно ще ни саботира със сънливост и желание да отложим събуждането с 15 минути.

Просто ставайте

Какви ли не оправдания сме измисляли, за да отложим ставането от леглото. Просто се става от леглото, правят се 3 крачки от леглото и след това се отива в банята за миене и освежаване.

НЕ на електронните джаджи преди лягане

Когато оставим настрани смартфона и спрем да сърфираме из социалните мрежи вечер, ни остава време за най-важното – пълноценния отдих.

Да помислим – какво има значение, ако не сме наспали. Защо сами да се лишаваме от сън? Още повече, че днес приятните сънища са едно от най-малко достъпните удоволствия.

Будилникът на правилното място

Отново сте станали не най-подходящия крак? Може би, защото самите ни крака са се спуснали от леглото твърде късно. Накарайте ги да действат по-бързо. Иззвънял е будилника – станали сте да го изключите. В идеалния случай – в далечния ъгъл на стаята или извън нейните предели навярно, за да се събудим.

Американският писател и журналист Ърнест Хемингуей разказва, че най-много му вървяло да пише произведения рано сутрин.

Дайте си време да се събудите

Само супермените са готови да помагат на хората и да спасяват света от митични чудовища. Обикновените хора все още не е нужно да се събуждат. Ставайте по-рано от 15 минути, за да успеете да приведете мислите в ред – да почетете книга, да медитирате, да се разходите на чист въздух или да обмислите как ще направите ремонта на жилището.

Понякога дори е полезно да се погледнат и социалните мрежи, стига да е за 5-10 минути, и единствено за събуждане. Някои новини събуждат по-добре, от който и да е будилник.

Глътка вода за събуждане

Организмът губи доста течности през нощта, което през настоящите горещи летни дни, може да се последва от обезводняване. Сложете до леглото бутилка с вода, най-добре да е стъклена.

И когато звънне будилника отпийте няколко глътки.

Кой ли пък в днешно време използва будилник, повечето разчитат на смартфоните да ги събуждат.

Забравете за кафето

Тези, които пият кафе сутрин, не постъпват мъдро. Най-малко, от гледна точка на науката. Първо, твърде много кафе осигурява обратен ефект, предизвиквайки стрес и ни лишава от сили.

Второ, чаят се справя много по-добре със задачата да ни събуди принудително.

Ободряващият ефект от кафето се запазва около 4 часа, а от зеления чай – на практика 2 пъти повече. Това е, защото в чая се съдържа „чаен кофеин” – теин, който действа по-меко, а работи по-добре.

Най-важното е да не се пести от ободряващата напитка, като се купува евтин чай на пакетчета. Сутрин трябва да си осигурим най-доброто.

Лед в ръцете за събуждане

Козметичният лед – това е отличен начин за събуждане на кожата, за привеждането ѝ в тонус и за лека руменина. Но това е и гарантиран метод за ободряване. А за жените – кубчетата лед спомагат за стягане на бюста и правят областта на деколтето по-красива.

Повече ендорфини

Да се къпем в хормоните на радостта сутрин е доста трудна задача. Но организмът може да се стимулира с контрастен душ. Редуването на хладка и топла вода дарява бодрост, отлична гимнастика е за съдовете, гарантира свежест и бодрост.

Доказано е, че контрастният душ помага за справяне с проявленията на целулита. Но за постигането за тази цел трябва да се използва и ексфолиант или с антицелулитно средство.