Диабет тип 1 е хронично заболяване, за което към настоящия момент няма лечение и което се характеризира с постоянно поддържане на високо ниво на захар (глюкоза) в кръвта.

Причини

Диабет тип 1 може да се появи във всяка възраст. Той най-често се диагностицира при деца, юноши или млади хора.

Инсулинът е хормон, произведен в панкреаса от специални клетки, наречени бета-клетки. Панкреасът е зад стомаха. Инсулинът е необходим за да се предвижи кръвната захар (глюкоза) към клетките.

Там тя се съхранява и използва по-късно за енергия. При диабет тип 1, бета-клетките произвеждат малко или никакъв инсулин.

Без достатъчно инсулин, глюкозата се натрупва в кръвта, вместо да навлиза в клетките. Тялото не е в състояние да използва тази глюкоза за енергия и това в крайна сметка води до симптомите на диабет тип 1.

Точната причина за появата на диабет тип 1 е неизвестна, но най-вероятно е резултат от автоимунно заболяване. Това е състояние, което се случва, когато имунната система погрешно атакува и унищожава здравата тъкан на тялото.

При диабет тип 1, инфекция или нещо друго кара тялото погрешно да атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Диабет тип 1 може да се предава в семействата от едно поколение на друго или на по-следващо.

Симптоми

Високата кръвна захар се проявява чрез следната характерна симптоматика:

Чувство за силна жажда
- Чувство за глад
- Чувство на умора през цялото време
- Замъглено зрение
- Усещане за изтръпване в краката
- Загубата на тегло без да се опитвате
- Уриниране по-често от нормалното

За много хора, тези сериозни предупредителни симптоми могат да бъдат първите признаци на диабет тип 1, но също така могат да се случат и когато кръвната захар е много висока (диабетна кетоацидоза):

- Дълбоко, учестено дишане
- Суха кожа и уста
- Зачервяване на лицето
- Дъх с плодова миризма
- Гадене или повръщане; неспособност да се задържат течности
- Болки в стомаха

Ниска кръвна захар

Ниска кръвна захар (хипогликемия) може да се развие бързо при хората с диабет, които приемат инсулин.

Симптомите обикновено се появяват, когато нивото на кръвната захар на човек падне под 70 mg/dl.

Внимавайте за:

- Главоболие
- Глад
- Нервност
- Ускорена сърдечна дейност (сърцебиене)
- Замайване
- Изпотяване
- Слабост

Лечение

Диабет тип 1 може да започне бързо, а симптомите могат да бъдат тежки. Хората, които току-що са били диагностицирани може да се наложи да останат в болницата.

Ако току-що сте били диагностицирани с диабет тип 1, може да се наложи да ходите на преглед всяка седмица, докато се постигне добър контрол над кръвната захар.

Вашият лекар ще направи преглед на резултатите от изследването на кръв и урина. Вашият лекар също така ще държи под контрол режима на хранене и инсулинови инжекции.

По принцип може да отнеме до няколко седмици преди да се получи добър синхрон между вашите инсулинови дози и вашият режим на хранене и активност.

Когато диабетът е вече под контрол, ще има по-малко последващи посещения при личния лекар. При редовни посещения на вашия личен лекар ще можете да следите всички дългосрочни проблеми с диабета и да живеете съвсем нормален живот.

Вие сте най-важният човек, който трябва да контролира кръвната захар. Необходимо е да знаете, че основните стъпки за управление на диабета включват:

- Как да разпознаем и как да реагираме при симптоми на ниска кръвна захар (хипогликемия)
- Как да разпознаем и реагираме на висока кръвна захар (хипергликемия)
- Как да планираме храненето си
- Как да приемем нужното количество инсулин
- Как да изследваме кръвната захар и урината
- Как да се настрои балансът инсулин - храна, когато тренирате
- Как да се справяте в дни, в които не се чувствате добре
- Къде да купите инсулин и как да го съхранявате

Инсулинът

Този хормон понижава кръвната захар, като дава възможност на глюкозата да напусне кръвообращението и навлезе в клетките. Всеки човек с диабет тип 1 трябва да приема инсулин всеки ден.

Инсулин трябва да се инжектира под кожата с помощта на спринцовка, инсулинова писалка или инсулин помпа. Той не може да се приема през устата, защото киселината в стомаха разрушава инсулина.

Инсулинът се различава по това колко бързо започва да действа и колко дълго ще продължи действието му. Вашият лекар ще избере най-добрия тип инсулин за вас и ще ви каже по кое време на деня да го използвате.

Някои видове инсулин могат да бъдат смесени заедно в една инжекция, за да получите най-добър контрол на кръвната захар. Други видове инсулин никога не трябва да се смесват. Може да имате нужда от инсулин от 1 до 4 пъти на ден.

Вашият лекар ще ви научи как да си слагате инсулинови инжекции. На първо място, инжекции на дете могат да бъдат поставяни от родител или друг възрастен. След 14-годишна възраст повечето деца могат да си слагат сами инсулинови инжекции.

Хората с диабет трябва да знаят как да се коригира количеството на инсулина в следните случаи:

- Когато спортуват
- Когато са болни
- Когато ядат повече или по-малко храна и калории
- Когато пътуват

Диета и упражнения

Чрез тестване на нивата на кръвната захар, хората с диабет тип 1 се научават кои храни и дейности водят до повишаване или понижаване на нивата на кръвната захар най-много.

Това им помага да коригират своите дози инсулин при консумиране на различни видове храни или при практикуване на различни форми на физическа дейност за да се предотврати твърде високо или ниско ниво на кръвната захар.

Редовните упражнения помага да се контролира количеството на захар в кръвта. То също помага да се горят допълнителни калории и мазнини за постигане и поддържане на здравословно тегло.

Говорете с вашия лекар преди да започнете програма с физически упражнения. Хората с диабет тип 1 трябва да вземат специални мерки преди, по време и след физическа активност или упражнения.

Проверка на нивото на кръвната захар и записването на резултатите ще ви даде представа колко добре се управлява вашия диабет и до каква степен го контролирате. Говорете с вашия лекар за това колко често да се проверява.