Всяка година с наближаване на зимата по аптеките се появяват рекламни стикери с възможностите за имунизация против грип. Ваксините са различни видове, а цените им са атрактивни и почти всеки всеки, дори и в България, може да си ги позволи.

Грипът, известен още като инфлуенца, се дели на два вида - инфлуенца тип А и инфлуенца тип В.

Всяка година през есенните и зимни месеци този лесно прилепчив вирус започва да се разпространява сред обществото чрез всевъзможни места - градски транспорт или дръжки на врати, чрез кихане или носен секрет, чрез ръкуване, в офиса, на училище и на куп други места по всевъзможни други начини.

Това остро заразно заболяване се проявява с главоболие, висока температура, отмалялост, болки в мускулите и ставите, силна обща неразположеност, понякога гадене.

Заразеният няма желание да се надигне от леглото и това се отразява зле и на психиката. При благоприятно развитие на нещата, след около седмица човек започва да се възстановява, но последствията могат да траят доста дълго време след това.

Много хора приемат тази опасна болест само като неудобство, което ще им причини временно неразположение. А истината е съвсем различна.

Грипът взима голям брой жертви всяка година, а рискът да умрете от грип е много по-голям от този да пипнете една от най-нашумелите болести напоследък - ебола.

През години на големи пандемии са се случвали до половин милион смъртни случаи. Въпреки, че имунизацията се препоръчва горещо, все още много хора гледат с недоверие на тази възможност.

Ето 5 неоснователни и дори лъжливи оправдания, които вие най-вероятно използвате, за да не си направите противогрипна ваксина:

1. "Ваксините са опасни и причиняват на децата аутизъм." Една от причините хората да избягват ваксините против грип е широко разпространената в медиите пропаганда, най-вече в интернет, където всеки може да каже всичко без да се аргументира за думите си.

Противниците на ваксините са посели сериозен страх и недоверие в западното общество. През 1998 г. британско проучване на Андрю Уейкфийлд се опита да покаже връзката между ваксините и аутизма.

Макар че изследването бе фокусирано върху върху ваксинацията на децата, страхът бързо обхвана обществото и се разпространи и върху други видове ваксини.

Независимо от факта, че проучването бе окончателно дискредитирано и обявено за неистинно, дезинформацията продължава да съществува, подхранвана от холивудски знаменитости като Джени Маккарти, Бил Майер и Джим Кери.

2. "Направих си ваксина веднъж и мисля, че тя не действа." Някои хора вярват, че са си направили противогрипна ваксина и тя не е подействала. Това действително може да се случи, макар че вероятността е малка.

Грипните ваксини са различни всяка година въз основа на най-добрите предположения на здравните експерти кой щам на грип ще бъде най-широко разпространен през съответния сезон.

Това не е точна наука и докато предвижданията често са правилни, понякога учените стигат до погрешно решение. Когато това се случи, ваксината, която имате, не ви предпазва срещу този щам, който всъщност се разпространява и така вие може да пипнете грип въпреки, че сте имунизирани.

Все пак, ваксината е ефективна в поне 60% от случаите, което е много по-добре, отколкото да не си поставите ваксини.

В много случаи хората погрешно смятат, че имат грип в момент, в който те имат всъщност просто по-тежка настинка. Това става защото симптомите са доста сходни в много отношения с тези на грипа.

Излишно е да казваме, че грип и простуда са две напълно различни неща и противогрипната ваксина няма да попречи на настинките, които се причиняват от съвсем различни вируси (над 200 вида, което е основната причина защо не съществува ваксина против настинка).

Обикновено можете да откриете разликите между настинката и грипа във високата температура, болките в тялото и скоростта, с която действителните симптоми на грип започват. Други хора твърдят, че са се имунизирали против грип, но са пипнали "стомашен грип".

Истината е, че няма такова нещо като стомашен грип. Повръщане, гадене и диария не са обичайните симптоми на грип и заболяването протича по съвсем различен начин.

Така нареченият стомашен грип се причинява, най-вероятно от норовирус, но не и от грип. Ваксината срещу грип няма да ви предпази от норовируси, защото стомашно чревните разстройства не са грип.

3. "Имам алергия от яйца." Това оправдание не е напълно фалшиво, но определено се злоупотребява с него. Докато грипни ваксини са подготвени в яйца, само тези хора, които имат много тежки анафилактични реакции към яйца, трябва да избягват ваксината.

Дребните алергични реакции към яйца като уртикария или леки обриви не представляват опасност и не са причина да се избегне ваксината. В такъв случай ваксинираните се наблюдават в продължение на 30 минути след като ваксината се приложи.

4. "Аз не хващам грип." Много  твърдят, че "никога не хващат грип." Първият отговор на този въпрос е "никога не казвай никога." Това може да е вашата нещастна година!

Някои хора се заразяват с вируса на грип и по някаква причина не страдат от симптоми (до 30% от вирусоносителите не показват никакви симптоми).

Въпреки липсата на симптоми, те все още могат да бъдат носители на вируса, и като такива, заплашват хората около тях. Заразяването на деца, бременни жени и уязвими възрастни хора е доста рисково и трябва да бъде избегнато.

Много хора считат, че ваксинирането против грип е рисково при бременните жени, но всъщност е дори препоръчително, защото те се числят към най-уязвимата група в обществото.

5. "Противогрипната ваксина може да ви разболее от грип." Идеята, че всъщност можете да се заразите от грип от ваксина е друг мит, който е витае наоколо вече много години. Това просто не е вярно.

Ваксините против гроп са направени от грипни вируси, които са неактивни (основно мъртви вируси). Има ваксини против грип под формата на спрей за нос.

Те са подготвени с живи вируси, но се променят за да се премахне част от вируса, който те разболява наистина и също не са заразни.

При някои хора се появява лека болезненост в ръката или леки симптоми, но те отшумяват сами без лечение много бързо и са много далеч от истинската сила на грипа.

Ако се разболеете веднага след като сте си направили ваксината срещу грип, знайте, че не е била виновна ваксината, а сте били заразени от преди това.

Ваксината се нуждае от време, най-често до около две седмици, за да ви имунизира напълно, така че е възможно да бъдете заразени в този прозорец от време от болен човек или чрез замърсени с вируса предмети.

Ваксината не убива грипните вируси, които вече присъстват във вашия организъм. Тя просто предотвратява бъдещи инфекции.

Децата и възрастните хора са най-изложени на риск от смърт или сериозни усложнения от грип. Ваксинирането е най-добрият начин да се осигури максимална защита от усложнения и развитие на сърдечносъдови и други проблеми.