Хиляди българи започват своя ден с отварянето на Фейсбук, Инстаграм или Туитър, за да разберат колко харесвания и ретуити са получили техните най-нови фотографии. Според специалистите в повечето такива случаи имаме работа с психологическа зависимост.

В настоящата статия няма да държим сметка за тези, които се борят за лайкове и фенове с цел продажба на различни дрехи или за тези, които някак си се опитват да развиват бизнеса си.

А ще поговорим за мотиваторите и вдъхновителите в социалните мрежи. Тези хора независимо от възрастта си се опитват да внесат в живота на останалите чистата истина за здравословния и спортен начин на живот.

Те са достатъчно категорични в своите разсъждения, че правят всичко правилно, но не са напълно самодостатъчни.

При едни на страниците им са публикувани стотици фотографии и видео клипове, където те показват какви трицепси и каква коремна преса имат, а също и какво правят за тяхната поява.

Втората разновидност са привържениците на здравословното хранене – техните снимки са по-различни.

Това са храни и само храни, но не прости, а по тяхно мнение единствено правилните. „Аз мисля какво слагам в устата си!“ – поучават те своите читатели, които никак не са малко.

Жертви на спортната зала

За да прави нещо човек или да се занимава винаги в основата на всяко действие има причина защо именно той го прави.

Каква потребност удовлетворяват хората, които просто се занимават със спорт или се придържат към правилното хранене? Тя е напълно естествена за човека – да се чувства добре.

Но ако заниманията със спорт станат прекалено интензивни и човек не може да живее без това, ако всичките му мисли са насочени към това как изглежда, увеличават ли се размерите на неговите мускули или добре ли са видими плочките на корема му, то тогава не става дума просто да бъдем здрави.

Същото може да се каже и за увлечението по диети. Предпочитането на по-здравословна храна безусловно способства за запазването на младостта и на доброто самочувствие.

Но когато това се превърне в натрапчива идея, когато сложните диети пречат на нормалния начин на живот, то тогава по-скоро може да се говори за наличие на някакъв психологически проблем.

В името на съвършенството

Но какво може да стои в основата на прекомерното увлечение по здравословния начин на живот?

Например, стремежът да изглеждаме съвършени, опитът да достигнем идеалния образ, да бъдем неотразими, да се харесаме на всички. Ние с вас знаем, как се нарича това нарцисизъм.

Всеки в една или друга степен е загрижен, затова как изглежда от страни, но ако потребността да бъде най-добрия в очите на околните е толкова голяма, че се превръща в централна, то тогава е възможно това да е симптом на някакъв вид личностно разстройство.

Такива хора посвещават цялото свое време на самоусъвършенстване. На въпросът защо им е толкова време да се занимават, те често отговарят: „За да уважавам себе си“.

Но обикновено въпросът колко време им е необходимо да се занимават с тялото си, че да се уважават, ги поставя в състояние на невъзможност да отговорят. Тъй като външният вид е маска и много се опитват да я компенсират с вътрешната пустота.