Слънцето може да убива. И това факт няма нужда бъде доказван. Статистиката на смъртните случаи, поради прегряване и слънчев удар отдавна вече го е потвърдила. А кого слънцето убива по-бързо от другите?

Най-опасен за човека е слънчевият удар, поради който се нарушава кръвообращението на главния мозък. Кръвоносните съдове на мозъка и неговите обвивки се разширяват и се препълват с кръв, поради което често се развиват и отоци.

В тежки случаи съдовете се разрушават, което води до кръвоизлив. След подобни нарушения не всички успяват да оцелеят. Кой не трябва да стои дълго време под палещите лъчи на слънцето?

Хората с високо вътречерепно налягане

Всички, които имат ненормално високо вътречерепно налягане не трябва в никакъв случай да стоят на силното обедно слънце. Те могат да се попекат под неговите лъчи само сутрин и късно вечер – преди залез, тоест след 18 часа.

Болните от сърце и със заболявания на кръвоносните съдове

Всеки човек със сърдечно-съдово заболяване е длъжен да знае, че не трябва да се намира, а още по-малко да работи под пряка слънчева светлина. Иначе просто може да получи пристъп на стенокардия, сърдечна недостатъчност или хипертонична криза.

Хората с алкохол в кръвта

При прекалилите със спиртните напитки се наблюдава прекомерно разширяване на кръвоносните съдове – и от алкохола, и от слънцето. С всички произтичащи от това последствия. В такова състояние всеки удар може да ги застигне – и слънчев, и сърдечен. Затова хората, прекаляващи с алкохола на плажа, истински самоубийци.

Албиноси

При тях липса защитният пигмент на кожата, затова на слънце те изгарят като свещи. Принципно тези хора са наясно с това, а също и, че трябва да се предпазват от слънцето.

Синеоките, светлокосите и хората с тънка кожа

При тях се образува защитен пигмент, но не е възможно той да ги защити напълно. Хората с такива особености в по-голяма степен страдат от слънчевите лъчи в сравнение с дебелокожите, брюнетите и с кафявите очи.

Хората, които са се нахранили обилно

Излизането на слънце с препълнен стомах е категорично противопоказно според лекарите. Установено е, че в такова състояние хората по-често биват покосявани от слънчев удар.

Хората с непокрита глава

Често причина за слънчев удар могат да бъдат преките слънчеви лъчи, попадащи директно върху главата. Ако навън няма вятър, то вероятността от слънчев удар стремително се повишава.

Обикновено хората игнорират първите признаци на прегряване и продължават да стоят под директна слънчева светлина, докарвайки своя организъм до състояние на предел. Това разбира се, е голяма глупост.

Затова е необходимо да знаете какви са проявленията, за да започнете да се безпокоите веднага и съответно да спасите своя организъм – слабост, силно главоболие, замъгляване на зрението, състояние на превъзбуда.

Веднага щом почувствате нещо подобно веднага бягайте някъде на закрито, за да си вземете хладен душ.

Излишъкът от слънчева светлина е възможно сериозно да навреди на различни органи и системи на човешкия организъм.

Очи

Поради излишъкът от ултравиолетова светлина е възможно да се развие дистрофия на роговицата, да се появи изменение на роговицата, може и дори катаракта. Затова със силното лятно слънце шега не бива.

Повярвайте, това е много сериозно. И означава, че е важно да осигурите защита на очите си.