Умереното пиене на червено вино спомага за пълноценно функциониране на дебелото черво, понижава се риска от затлъстяване и нивата на лошия холестерол, според резултати от изследване, проведено наскоро.

Полифенолите правят червеното вино наистина полезно

Екип от изследователи анализирали влиянието на бирата, червеното и бялото вино, както и на силните спиртни напитки върху чревния микробиом и върху здравословното състояние на 916 британски жени – близначки.

Микробиомът представлява съвкупност от микроорганизми, оказва значително влияние на здравословното състояние на човек. Дисбалансът на добрите и на лошите микроби в червата води до неблагоприятни последствия – отслабване на имунитета, увеличаване на теглото или повишени нива на холестерола.

Голямото разнообразие от различни видове бактерии на чревния микробиом се смята за маркер за здравето на дебелото черво.

Изследователите установяват, че чревният микробиом сред потребителите на червено вино съдържа повече различни видове бактерии в сравнение с потребителите на други спиртни напитки.

Трябва да се пие умерено червено вино

Макар и отдавна да знаем за необяснимите предимства на червеното вино за здравето на сърцето, това изследване показва връзката между умерено потребление на червено вино с голямо разнообразие и по-здравословен чревен микробиом, което отчасти обяснява продължителните дебати по повод неговото благотворно влияние върху здравето.

Получените резултати били сравнени с резултати от предходни изследвания. Връзка се проследявала, дори след вземане под внимание на други фактори – възраст, тегло, редовност на храненето и на социално-икономическия статус на участниците.

Според учените основната причина за разнообразието от чревната микрофлора при любителите на червеното вино е голямо количество полифеноли в напитката.

Полифенолите са защитни химически съединения, съдържащи се в много плодове и зеленчуци. Те притежават множество полезни свойства, антиоксиданти са, служат за гориво за микроорганизмите.

Това е едно от най-мащабните изследвания, при които се изучава влиянието на червеното вино върху червата.

Високите нива на полифенолите в гроздето е възможно да са отговорни за голяма част от противоречивата полза за здравето, когато се пие в умерени количества.

Изследването също показва, че умереното потребление на червено вино е свързано с ниски нива на затлъстяване и „лош” холестерол, което частично е обусловено от разнообразието от бактерии на чревния микробиом.