Повечето от вас, най-вероятно, познават глога от добре познатата смес „мента, глог и валериан“, която, обикновено, по-възрастните ни роднини си взимат, за се успокоят нервите си. Истината е, че тази смес наистина е много ефективна и глогът допринася много за това.

Но знаете ли, че интересното растение би донесло още много ползи за здравето ни...а и има и интерсна история. В днешната статия, освен за това, ще ви споделим и една много полезна рецепта, съдържаща глог.

Билката на Бог

Глогът или глогинките  позната на нашите предци, като билката на Христос. Според легендите, венецът на Иисус Христос, бил направен от глог.

Затова се счита, че Христос е благословил тази билка и я е дарил с лечебни свойства. Други сведения показват, че глог се използвал като лекарство за римските войници, още през I в. Пр. Н. Е., за да облекчи сърцебиенето им преди битки.

Какви са лечебните свойства на глога

Смята се, че храстът с малките червени плодчета и бодли, е дно от най-мощните естествени лекарства за сърдечно-съдови болести. Активно вещество в глога е протоантоцианидин, който е мощен антиоксидант.

Той регулира сърдечния ритъм, помага при сърдечна недостатъчност и предпазва артериите от запушване, благодарение на вазодилататорното (разширяващо) му действие. Смята се, че при редовна употреба може значително да намали риска от инфаркт.

Имайте предвид, че глогът намалява нивата на кръвното налягане, което е от полза за хипертониците, но може да доведе до отпадналост и замаяност, при хората с ниско кръвно налягане. Може би повечето от вас се досещат, че глогът е и много ефективен в борбата със стреса и тревожността.

Билката е полезна и за храносмилателната ни ситема. Може да облекчи стомашното неразположение и да ви помогне при газове.

Препоръчва се да се пие и при стомашно-чревни вируси, протичащи с повръщане и диария. Глогът е и чудесна превенция срещу атеросклероза, тъй като редуцира нивата на лошия холестерол.

Рецептата за вкусна и полезна напитка с глог

За направата на тази полезна напитка ще са ви нужни:

150 гр. сухи плодове от шипка

150 гр. сухи плодове от глог

150 гр. сухи плодове от трънка

100 – 200 гр. пчелен мед (според предпочитанието ви за сладко)

4 литра вода

Приготвяне:

Разтваряте меда във водата и разбърквате добре. Изсипете всички плодове и разбъркайте добре, за да се смеси всичко.

Оставете на прохладно и сухо място, отварата, за да престои за седмица, като може да разбърквате през 2-3 дни. Накрая, прецедете съдържанието и пийте по