В последните години, този тип тренировки добиха популярност и в нашата родина. HIIT или високо интензивните интервални тренировки се състоят от редуващи се интервали от високо- и ниско интензивно натоварване.

Според някои фитнес ентусиасти, този тип тренировки, само губят енергията ви и не носят съществени ползи за формата ви. Но пък проучвания показаха, че редовното практикуване на HIIT могат освен да подобрят формата ви и да ви направят по-здрави. Вижте как:

1. Подобряват метаболизма

В този тип тренировки преобладават анаеробни упражнения. Доказано е, че тренировките с този тип упражнения, ускоряват базовия метаболизъм (BMR). BMR, най-общо, е скоростта, с която тялото ни изразходва енергия в покой.

Освен това високо интензивните тренировки развиват мускулатурата, което „кара“ мускулните клетки да изискват повече енергия, за да бъдат поддържани. Така, развивайки мускулатурата си, ускоряваме и метаболизма ни.

2. Ставаме по-издръжливи

С редовни интензивни тренировки ние повишаваме VO2 max. Това е показател, който показва максималното количество кислород, което тялото ни консумира по време на физическо натоварване.

Колкото по-висок е този показател, толкова по-издръжливо е тялото ни на физически натоварвания. Доказано е, че интензивните тренировки подобряват VO2 и съответно, издръжливостта ни.

3. Поддържаме мускулната си маса, докато отслабваме

Експериментални проучвания показват, че едно денонощие след като сме приключили с HIIT, тялото ни произвежда десетки пъти повече растежен хормон. Растежният хормон стимулира производството на белтъчини, съдейства за мобилизирането на мазнини от мастните депа и е антагонист на инсулина.

Стимулирайки този хормон, ние губим мазнини, докато развиваме мускулатурата си.

4. Не можем да привикнем към тренировките

Може би си мислите, че това е, по-скоро, минус, отколкото плюс. Сериозно трениращите, от дълги години, обаче ще се съгласят, че след продължителен период на тренировки, все по-трудно се достига до ниво на умора и удовлетвореност от самата тренировка.

Установено е обаче, че високо интензивните тренировки, вкарват тялото ни под стрес и е почти невъзможно да не се измориш след една качествена интензивна интервална треновка.

Това означава, че тялото ни не привиква към този тип физическо натоварване и гори много калории, заразлика от спортовете с по-ниска интензивност, при които с времето организмът има нужда от по-малко енергия, за да осъществи тренировката.

5. Полезни за сърдечно-съдовата система

Много проучвания са доказали, че HIIT редуцира кръвното налягане при хипертоници. Освен това, се установи, че хората трениращи редовно с висок интензитет имат по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания, в сравнение с хора, от същата възрастова група, които избират ниско интензивни тренировки, само с тежести.