Ерозивният проктит е патология, при която в чревния тракт се развива възпалителен процес, а на лигавицата на правото черво се наблюдават ерозивни нарушения.

Причини и симптоми на ерозивен проктит

Нека разгледаме основните причини за развитие на патологичния процес:

1. Неправилен хранителен режим;
2. Съществуващи инфекции – стафилококи, цитомегаловирус, стрептококи, хламидии, ешерихия коли и др;
3. Патологии на стомашно-чревния тракт – например, цироза, хепатит от групата В и С, холецистит, язвена болест, възпаление на задстомашната жлеза;
4. Увреждане на правото черво, например поради наличието в червата на големи несмлени остатъци от храна;
5. Развитие на доброкачествени или на злокачествени тумори в стомашно-чревния тракт;

Проявлението на симптоматиката пряко зависи от това в каква форма се развива заболяването у пациента – остра или хронична.

В периода на обостряне се наблюдава остра болка в областта на правото черво, която се усилва в процеса на дефекация. Нарушава се нормалната чревна функция.

Изпражненията стават необичайни като консистенция, като в тях се съдържат примеси на слуз и/или кръв, което свидетелства за хронифициране на възпалителния процес. В тежки случаи се повишава и телесната температура.

Ерозивно-язвеният проктит изисква хоспитализация на пациента

Хроничната форма често няма ярко изразена симптоматика. Болковият синдром в лявата част на илиачната област периодично изчезва.

Болката е или тъпа или с дърпащ характер, понякога ирадира в зоната на правото черво. Най-често проблемът се установява случайно при планов преглед при проктолог.

Диагностика и лечение на ерозивен проктит

Важен момент от диагностиката е определяне на първопричината за заболяването. За да се определи типа и формата на заболяването, се прилагат следните методи:

 

• Палпация на правото черво за установяване на увреждания на аналния проход, сфинктера, за определяне на характера на секретите;
• Бактериологичен анализ на изпражненията;
• Биопсия на лигавицата с помощта на ректоскопия се прилага в случаите на предразположеност към злокачествено образувание;
• Ректоскопия – въвеждане на тънка метална тръба с лампа и камера накрая за визуален преглед на червата за визуален преглед на дебелото черво;
• Копрограма – проверка на секретите и определяне на вида на заболяването;
• Проба за яйца на глисти;

При инфекциозна природа на ерозивния проктит лечението се осъществява с противомикробни препарати. За облекчаване на възпалението помага и курсът антибиотици – най-често се изписват сулфаниламиди.

Ако причина за заболяването е херпесния вирус или цитомегаловирус лекарят изписва противовирусни средства.

Диетата при ерозивен проктит също има не по-малко важно значение.

Болният следва да се откаже от мазните, солените, пикантните, горещите, киселите ястия, подправките, захарните изделия, а в острия период и от плодовете, и от суровите зеленчуци.

Приветства се употребата на различни каши на вода с малко краве масло, омлет от яйчени белтъци, немазна извара, варено пилешко и риба, черен хляб в разумни количества.

Задължително условие при остра форма на заболяването е съблюдаване на постелен режим.

За пълно и ежедневно очистване на дебелото черво се прилагат ежедневно клизми. За тази цел се използват леко затоплена вода или настои от лайка с добавени етерични масла, разтвор на калиев перманганат, риванол и т.н.

Ако пък консервативната терапия не даде желаните резултати, тогава е показна хирургична интервенция. Операцията се провежда при наличие на сериозни усложнения – намаляване на обема на лумена на правото черво или парапроктит.

Профилактика, консултация с онколог по въпроса с ерозивния проктит

За предотвратяване развитието на патологията най-важно е спазването на лична хигиена.