За да успяваме да постигаме поставените цели, не е нужно да полагаме невероятни усилия и да работим от ранни зори до здрач. Достатъчно е да проследяваме каква е средната ни скорост. Какво обаче е това и как може да ни помогне?

Ще дадем пример с писателя Натан Бари, който написал 3 книги за 9 месеца. Как е съумял да направи това? Планът му е бил много елементарен. Пишел по 1000 думи дневно, това са 2-3 страници текст и правел това 253 дни подред.

А сега сравнете тази стратегия и класическият образ на писателя, който се затваря зад четири стени за няколко седмици и пише като полудял, за да завърши по-бързо книгата.

Маниакът зад четири стени се носи с максимална скорост – може би 20, или дори 30 страници дневно. Няколко седмици с този разрушителен темп, и най-накрая или книгата няма да е това, което се очаква или пък авторът ще откачи.

Максималната скорост на Натан никога не достига скоростта на полуделия писател. Въпреки това в рамките на година или две неговата средна скорост била много по-висока.

Тази стратегия излиза далеч извън пределите на писателството. Например, всеки може да почувства прилив на вдъхновение, да отиде на фитнес и да направи една наистина хубава, но прекалено тежка тренировка, която ще остане една единствена. Това е максимална скорост.

А какво ще стане, ако изчислите каква е била средната ви скорост през всичките дни на миналия месец? Колко дни сте посветили на тренировки? А как изглеждат нещата 3 месеца назад. Или година? Каква е била средната ви скорост?

Можете да разберете, че сте пропускали занятия, когато за седмица сте били в болнични, няколко пъти след тежък работен ден и още 2 седмици, когато сте били на пътешествие.

Внезапно можете да осъзнаете, че максималната ви скорост е много висока тук и сега, но е много по-ниска, отколкото сте предполагали.

Този принцип важи и за работните ви навици, и за хранителните такива, за тези в отношенията, и за другите, практически всички останали, сфери на вашия живот.

Тайната на средната скорост

Със средна скорост не се изисква твърде много време за постигане на невероятни резултати.

Често губим време и енергия, мислейки си, че е необходимо да полагаме епични усилия, за да постигаме желаното. Убеждаваме себе си, че трябва да бъдем по-активни, за да получим желаното. Вярваме, че трябва да работим повече от останалите.

Но когато погледнем хората, които всъщност постигат успех, виждаме нещо друго. Натап пишел по 1000 думи дневно. И след 9 месеца 3 книги били завършени.

В никакъв случай не е работел повече от останалите. За да напишеш 2-3 страници дневно, няма нищо свръхестествено. Натан просто бил по-последователен, отколкото другите и в резултат неговата средна скорост била много по-висока от на останалите хора.

Възниква съвсем резонният въпрос – а как да увеличим своята средна скорост?

Постепенно променяйки обичайното си поведение и преминавайки на ново ниво, ще можете да увеличите и своята средна скорост.

И ето няколко примера.

• Ако се храните със здравословна храна 3 пъти седмично, можете да увеличите средната си скорост и поне веднъж дневно започнете да ядете по нещо полезно;
• Тренирате 2 пъти месечно, тогава ще увеличите средната си скорост, ако започнете по веднъж седмично.