Някога изкуството да се лекува се е базирало единствено на вековен опит на народните лечители, билкари, шамани и прочие знахари.

Старинните методи на лечение били много добре примесени със суеверия, мистика, имали непосредствено отношение към магиите и астрологията, духовните практики и скритите заблуждения.

Отгласите от тези древни времена са живи и до днес, и именно заради тях отношението към методите и средствата на народната медицина невинаги е положително.

Много лекари дори не желаят и да чуят за народни рецепти. Но доколко е обоснована една такава гледна точка?

Еднозначен отговор не може да бъде даден.

Според статистиката около 95% от народните лечители нямат никакво медицинско образование и практикуват, основавайки се на странна смес от суеверия, примитивен окултизъм и откъслечни познания за анатомията и физиологията на човека.

Почти 40% от тях страдат от психически разстройства и сами се нуждаят от лечение. Струва ли си да ходим при такива лекари? Еднозначно – няма смисъл.

Въпреки това много рецепти на народната медицина са преминали изпитанието на времето, били са дълбоко проучени и са одобрени от учените.

На основата на народните методи и лекарствените средства са създадени препарати, помагащи при лечението на множество заболявания, разработени са научно обосновани способи за борба с различни заболявания.

Отричането на такива методи е неразумно, а напротив – трябва да бъдат взети на въоръжение и да се използват в допълнение към традиционните методи и лекарства.

Лечение с билки и гъби

До появата на съвременната фармакология лечителите са имали на разположение единствено природни лекарствени средства.

Голяма част от тях са били вещества, получавани от растенията. Всевъзможни отвари, настои, инфузии са помагали за справянето с възпаленията и болката, с отоците, с безсънието и с много други проблеми.

Понастоящем учени от целия свят провеждат изследвания на свойствата на лечебните растения.

Именно народните рецепти на основа на целебните растения са се превърнали в основа за създаването на хинин – средство срещу малария, винкристин – лекарство срещу левкемия и остър лимфом, широко използваният аспирин и много други лекарства.

Лечението с билки, ако се провежда правилно, е изключително ефективно.

Царството на гъбите е подарило на света антибиотици, и само заради това гъбите могат да се включат в списъка на ефективните средства.

Източник на антибактериални вещества е не само плесента на различните видове. Фунготерапията се развива, но трябва да се прилага само след консултация с лекар.

Лечебните растения, които е добре да се включат в домашната аптечка:

• Невен, спиртен настой – за обработка на неголеми рани, за жабурене на гърлото при ангина;
• Корен от валериан – успокоява, вари се или се правят настои от него;
• Лайка – под формата на отвара се прилага за компреси и жабурене, а също и вътрешно, при заболявания на храносмилателния тракт;
• Дъбова кора – стягащо средство;
• Женшен – притежава адаптогенни и тонизиращи свойства;
• Магданоз – отличен диуретик, както и динята;

Източна медицина

Медицината на Изтока традиционно се смята за доста специфична. За западния човек е невероятно привлекателна, тъй като е сякаш пропита от екзотика и има непосредствено отношение към духовните практики, толкова модерни през последните десетилетия.

Въпреки това някои източни методи на оздравяване заслужават най-сериозно внимание и могат да се използват за лечение. Първо, става дума за масажни техники и иглотерапия. Но терапевтичните процедури трябва да се извършват само от специалист.