„От днес съм на диета – само марули и кисели!“, „Не, няма да ям спагети, защото отслабвам. Искам салата“. Тези фрази е произнасял всеки от нас или е слушал от нас. Салатата ни изглежда идеал въплъщение на здравословното хранене. Така ли е всъщност?

Да започнем с това, че салата от маруля или айсберг се състои приблизително на 95% от вода, а съдържанието на полезни компоненти в тях е нищожно малко.

За сравнение, алабашът и руколата съдържат в себе си много по-малко вода – 85% - и повече полезни вещества. Да си хапнеш маруля по време на строга диета изглежда разбираемо, но всъщност това е транспортиране на вода от почвата до вашата чиния.

А пък купа салата айсберг може да се приравни на литър бутилка вода, като няма нито да ви засити, нито да ви е полезна, просто ще запълни за известно време стомаха ви, и вълчият апетит ще ви завладее още след час.

Диетата на една зелена салата е по-скоро гладуване, отколкото здравословно хранене. И всички свалени с нея килограми много бързо ще се завърнат обратно, и дори отгоре. А да не говорим вече, че последствията от такава диета ще бъдат отпусната кожа, безжизнена коса и чупливи нокти.

Вторият факт, който не бива да се забравя е за салатата на салатите. Голяма чиния с пресни зеленчуци с няколко листа маруля и капка зехтин – идеална гарнитура, а също е много подходяща и за междинно хранене, това ще потвърди всеки диетолог.

Но пък подобни салати в ресторантите често по калоричност надминават дори и бургерите с пържени картофи. Например, ако вземем средностатистическата салата „Цезар“, то ще получим чеснови хлебчета с масло, сирене, пилешко и мазен сос направен от майонеза. Някак си не се вписва в представата за здравословен начин на живот?

В това се крият големият проблем с тази салата – на пръв поглед изглежда, че няма да навреди на фигурата. Същевременно под зелените листни зеленчуци се крият стотици калории, мазнини и въглехидрати.

Суперизгорители на мазнини – защо не работят?

Няма смисъл да обвиняваме в това готвачи и ресторантьори – само това, което желаем да ядем. А в повечето случаи желаем да си хапнем нещо пикантно, сладко, солено и желателно засищащо.

Това не означава, че здравословни салати по ресторантите няма как да ни сервират, напротив минималистичните ястия от маруля, пшенични зародиши и тофу все повече идват на мода.

Винаги четете състава на ястията, които смятате да ядете, а също не забравяйте, че винаги можете да помолите да не се слага някоя нежелана съставка от вашата салата или да пък да се сложи някаква друга.

Но всичко това не означава, че напълно трябва да се отказвате от зелената салата.

Напротив, пресният вкус на маруля и на айсберг помага да не се изяжда твърде много лазаня, пикантната рукола перфектно подхожда на нежния вкус на скаридите, а чипсовете от кейл по нищо не отстъпват на кейла – само че са на 100% полезни и безопасни за фигурата.

Просто не се поддавайте на заблужденията и не минавайте на салатена диета, а също не забравяйте, че хубава пържола със зеленчуци на скара е в пъти по-полезна от зелената салата, която се приготвя по ресторантите.