Екземата на предверието на носа се наблюдава при болните, страдащи от такива отоларингологични заболявания като остър и хроничен ринит, синузит, аденоидит.

В някои случаи възниква, поради невротични и алергични реакции или механично увреждане на горните слоеве на кожата, например при патомимия, натрапчив кожата под носните проходи с ръце. Освен това раздразнението на горния слой на епидермиса предизвиква поток от гноен серозен секрет.

В миналото екземата на предверието на носа най-често се е наблюдавала при деца и рядко се е срещала сред възрастните пациенти на отоларинголозите или дерматолозите.

Но постоянното нарастване на броя на хората, страдащи от хронични заболявания на носа, нервната или имунната система, тази кожна патология започна по-често да се открива сред хората над 20-годишна възраст.

С какви признаци и симптоми се проявява екземата на предверието на носа?

Проявява се с образуването под отворите на носа подпухналост и зачервяване. Обикновено тези участъци се откриват в ъгълчетата на двете ноздри от едната или и от двете страни.

Тези признаци създават неприятни усещания на болния, които описват като парене, сърбеж, болка.

На повърхността на ерозиите се появяват серозни секрети, предизвикано от възпалението на повърхностните слоеве на кожата. При заздравяване на кожата се образуват корички, които предизвикват у болните усещане за стягане, дискомфорт или болка.

Екзема на носа – диагностика

В повечето случаи за поставяне на такава диагноза е достатъчно да се направи преглед и да се анализират оплакванията, които са предявени с него.

С цел изключване на гъбични усложнения или назначаване на лечение на такива последствия като импетиго или фурункулоза, може да се препоръчат и лабораторни изследвания:

• Изследване на излющената кожа под микроскоп за откриване на патогенни гъбички;
• Посявка на отделеното от фурункулите за определяне на чувствителността на неговия причинител към антибиотици.

Лечение

В повечето случаи за лечение на екзема на предверието на носа не се налага хоспитализация на болния. Терапията в такъв случай се насочва към следното:

• Отстраняване на причините за поява на ерозии;
• Местно лечение на увредените участъци от кожата;
• Цялостна укрепваща тялото терапия;
• Рационално хранене;

Всички препарати за премахване на екземата и лечението на заболяването, което я предизвиква, се назначават с отчитането на възрастта, тежестта на протичането и съпътстващите заболявания на болния.

Отстраняване на причините за развитие на екзема на предверието на носа

За предотвратяване на развитието и прогресирането на това заболяване е необходимо да се проведе лечение на патологията, която е станала причина за раздразнението на кожата под ноздрите. Терапевтичната тактика се определя в зависимост от основното заболяване:

• При вирусен ринит или синузит – противовирусни средства, капки свиващи кръвоносните съдове в ноздрите, спрейове на основа на морска вода, овлажняване на носа с противовъзпалителни разтвори, местни средства за смазване на предверието на носа;

• При бактериални ринити и синузити – антибактериални и противовъзпалителни препарати, съдосвиващи антибактериални капки, спрейове на основа на морската вода, местни средства за смазване на предверието на носа, хомеопатични препарати за профилактика на усложнения;

Към какъв лекар да се обърнете?

Лечението на екземата носа се провежда от специалистите – отоларинголог, дерматолог. При наличие на алергичен ринит е необходима консултация с алерголог и вземане на проби за установяване на алерген. При носна екзема, предизвикана от вазомоторен ринит е необходимо и изследване от невролог.