Какво е глаукома?

Глаукомата се отнася към групата на очните заболявания, които протичат в мнозинството от случаите почти безсимптомно или ако изобщо се проявят някакви симптоми, те лесно могат да бъдат пренебрегнати, защото са нещо прието за нормално като например главоболие или болки в очите.

В крайна сметка, обаче т.нар. глаукома може да доведе до тежко увреждане на зрителния нерв, по който под формата на нервен импулс се пренася информацията до кортексния дял на мозъка – зрителния център.

В повечето случаи глаукомата се свързва с по-високо от нормалното вътреочно налягане (очна хипертензия).

Ако не се лекува и налягането не се контролира, глаукомата първо причинява периферна загуба на зрението и при напредването на болестта да доведе до слепота.

С помощта на тонометър се измерва вътреочното налягане. Някои тонометри са безконтактни и измерването на налягането се осъществява чрез въздушна струя, която се насочва към окото, а при другия вид – контактните се оказва лек натиск върху окото, като преди това очната повърхност се третира със специални капки за очи.

Глаукомата може да напълно да ви лиши от зрение. Снимката по-долу нагледно показва колко ограничено е зрението при по-напреднал стадий на болестта. В действителност глаукомата е на второ място в света сред заболяванията, предизвикващи слепота по данни на Световната здравна организация (СЗО).

Симптоми

Болестта е често наричана „тихият крадец на зрение“, защото повечето видове на това заболяване не причиняват болка и не в началните стадии при болните не се проявяват никакви симптоми, докато загубата на зрението не стане осезаема.

Поради тази причина често глаукомата остава неоткрита, докато напредне дотолкова, че зрителният нерв е вече необратимо увреден и е налице различна степен на трайна загуба на зрението.

При острата закритоъгълна глаукома, симптомите, които се появяват внезапно могат да бъдат – замъглено зрение, светлинни проблясъци, силна болка в очите, гадене и повръщане.

Ако забележите някой от тези симптоми задължително се консултирайте с очен лекар или отидете в най-близкия център за спешна медицинска помощ, за да бъдат предприети незабавно мерки за предотвратяване на постоянната загуба на зрението ви.

Ново медицинско изследване от май 2014 година определя като рисков факт обструктивната сънна апнея и глаукомата, при която вътреочното налягане е нормално.

Други рискови фактори за развитие на това заболяване на очите в условията на нормално очно налягане са и ниското кръвно налягане, нарушеният приток на кръв към окото, други сърдечно-съдови заболявания и болести на кръвта, както и автоимунни заболявания.

Видове глаукома

Двата основни вида на болестта са:

 • Хронична, позната още като първична откритоъгълна глаукома
 • Остра закритоъгълна глаукома

„Ъгълът“ и в двата случая се отнася до ъгъла на дренаж във вътрешността на окото, който контролира водния отток. Други разновидности на заболяването са:

 • Глаукома при нормално вътреочно налягане
 • Пигментна
 • Вторична
 • Вродена

Учени от Южна Корея са открили, че спането само на едната страна може да влоши здравето и да провокира развитието на болестта.

Те отбелязват, че при този тип заболяване хората са склонни да спят на страната на засегнатото око, а това повишава вътреочното налягане, с което се ускорява развитието на проблемите за окото.

При развитие на глаукома зрителният нерв в повечето случаи е увреден от високо налягане в окото, което води до така нареченото тунелно зрение, при което болният е в състояние да вижда само обектите пред него или при напреднал стадий се стига до почти пълна слепота.

Лечение на глаукома

Лечението може да се изразява в хирургическа или лазерна интервенция на окото или лекарства в зависимост от стадия на заболяването.

Капките за очи в съчетание с медикаменти под формата на таблетки първоначално се предписват за понижаване на вътреочното налягане.

Понеже болестта често е протича без ясно различими симптоми, повечето пациенти не се отнасят сериозно към предписаното им лечение и затова заболяването прогресира и в крайна сметка се достига състояние на пълна слепота.

Ако установите, че капките за очи, които лекуващият ви очен лекар ви е предписал не ви понасят, в никакъв случай не спирайте да си ги слагате, преди да сте обсъдили с него евентуалните възможности за алтернативни начини на лечение.

Превенция на глаукома

Може ли да намали риска от развитие? Британски учени са установили, че активният начин на живот, редовните физически упражнения и храненето със здравословна и разнообразна храна значително ограничават риска от развитието на глаукома при напредването на възрастта.

 • Активен начин на живот

Активният начин на живот не само подобрява общото здраве, но и помага за поддържане на здравето на очите.

Редовните физически упражнения могат да подобрят циркулацията на кръвта и да намалят високото налягане, което е един от факторите за развитието на глаукома.

 • Здравословна и разнообразна храна

Храненето със здравословна и разнообразна храна е още един важен фактор за превенцията на глаукома.

Включването на храни, богати на антиоксиданти и витамини, като зеленчуци, плодове, риба и орехи, в диетата ви може да помогне за поддържане на здравето на очите.

 • Редовни медицински прегледи

Въпреки че активният начин на живот и здравословната храна могат да помогнат за намаляване на риска от глаукома, редовните медицински прегледи са от съществено значение.

Ранното откриване и лечение на глаукома могат значително да намалят риска от по-сериозни зрителни проблеми в бъдеще.

 • Избягване на стрес

Стресът може да доведе до високо кръвно налягане и други здравословни проблеми, които могат да увеличат риска от развитие на глаукома. Така че е важно да намерите начини да се справите с ежедневния стрес.

Това може да включва практики като йога, медитация, дихателни упражнения или просто провеждане на време на открито.

 • Ограничаване на употребата на кафе

Някои проучвания показват, че голямото количество кафе, което се консумира ежедневно, може да увеличи риска от развитие на глаукома.

Въпреки че не е необходимо напълно да премахнете кафето от диетата си, е добре да се опитате да ограничите консумацията си.

 • Не пушете

Пушенето е свързано с множество здравословни проблеми, включително увеличаване на риска от развитие на глаукома. Ако пушите, най-доброто, което можете да направите за здравето на очите си, е да спрете.

Глаукомата е сериозно заболяване, което може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува.

Въпреки това, има много начини, по които можем да предприемем стъпки за намаляване на риска от развитието й.

Редовните медицински прегледи, активният начин на живот, здравословната диета и избягването на нездравословни навици като пушене и прекомерната консумация на кафе, могат да имат значителен ефект.

Нека да се грижим за здравето на очите си със същата грижа, с която се отнасяме към останалата част от тялото си.