Конюнктивитът, известен още като синдром на червеното око, представлява възпаление на конюнктивата – тънка, обикновено прозрачна тъкан, която се намира над очната ябълка, но покрива само бялото на окото без роговицата и вътрешната страна на клепачите.

Тази тъкан играе критична роля в защитата на очите ни, като служи като бариера между външния свят и вътрешните структури на окото.

Когато конюнктивата стане възпалена, това може да доведе до различни симптоми, включително зачервяване, сърбеж и дискомфорт в очите.

Възпалението на конюнктивата може да бъде причинено от множество фактори. Някои от най-честите причините включват вирусни и бактериални инфекции, алергии, химически дразнители и дори прекомерна употреба на контактни лещи.

В зависимост от причината, конюнктивитът може да бъде лек или сериозен, и може да изисква различни методи на лечение.

Конюнктивит - от какво се причинява

За появата на конюнктивит може да има най-различни причини като:

 • Вируси;
 • Бактерии ( като гонорея или хламидия);
 • Дразнители като шампоани, гримове, мръсотия, дим или хлорът, който се използва за дезинфекция на водата в обществените басейни;
 • Алергични реакции от прах, цветен прашец или от алергична реакция, предизвикана от носене на контактни лещи.

Конюнктивитът, причинен от някои бактерии и вируси, може да бъде силно заразен и много лесно можете да станете причина за появата му при човек, но не представлява сериозен риск за здравето, ако се диагностицира навреме.

Но ако забележете някои от симптомите на конюнктивит при бебе, трябва незабавно да уведомите за това лекуващия ви лекар, тъй като тази инфекция е много опасна за зрението при бебетата и малките деца.

Какви са симптомите

Симптомите на конюнктивит се различават в зависимост от причините за възникването на възпалението, но в повечето случаи са:

 • Зачервяване на бялата част на окото;
 • Повишено сълзене;
 • Плътен жълт секрет, който образува коричка над миглите особено след сън;
 • Зеленикав или бял секрет от окото;
 • Сърбеж в областта на очите;
 • Парене в очите;
 • Размазано зрение;
 • Повишена чувствителност към светлина.

Ако имате някой от тези симптоми не се колебайте да се консултирате с очния си лекар.

Той ще направи преглед на очите ви и може да използва памучен тампон, за да вземе проба от течността или секрета от клепача, които да бъдат дадени за изследвани в лаборатория.

Бактериите или вирусите, които могат да причинят конюнктивит, включително и тези, които причиняват полово предаваните болести – гонорея и хладимии, след изследването в лаборатория ще бъдат идентифицирани и ще бъде предписано правилно лечение на очната инфекция.

Как се лекува

Синдромът на червеното око се лекува в зависимост от причината, която е предизвикала появата му.

При конюнктивит, причинен от бактерии, включително и от тези, които се предават по полов път, се лекува с антибиотици, под формата на капки за очи, мехлеми или таблетки.

Капките за очи или мехлемите понякога се налага да бъдат нанасяни от вътрешната страна на клепача 3 или 4 пъти дневно в продължение на 5 между и 7 дни.

Също така е възможно да се наложи няколко дни антибиотиците да се приемат под формата на таблетки. Инфекцията трябва да отшуми за около 1 седмица.

Продължете да пиете антибиотиците и да мажете мехлеми или да си слагате капки според указанията на очния ви лекар, дори и симптомите да са отшумели.

Вирусният конюнктивит, например, обикновено е лек и често се самоизцелява без лечение. Той може да бъде причинен от същите вируси, които причиняват обикновената настинка. Бактериалният конюнктивит, от друга страна, може да бъде по-сериозен и обикновено изисква лечение с антибиотици.

Алергичният конюнктивит се появява когато очите реагират на алергени като прах, плесен или цветен прашец. Това води до възпаление на конюнктивата и симптоми като зачервяване, сърбеж и сълзене. Лечението обикновено включва избягване на алергена и използване на антиалергични лекарства.

Затова избягвайте близък контакт с други хора и мийте често ръцете си. При конюнктивит е противопоказно да носите контактни леща и докато инфекцията отшуми трябва да носите очила, същото се отнася и за грима.

Когато синдромът на червеното око е предизвикан от някакво дразнещо вещество, тогава трябва да се опитате да отмиете дразнителя с вода като обливате очите си с вода в продължение на 5 минути.

Състоянието на очите ви трябва да започне да се подобрява след няколко часа.

Ако очната инфекция е причинена от киселина или алкални вещества като белина например, веднага изплакнете очите си с много вода и незабавно се обадете на лекуващия си лекар.

Конюнктивитът, свързан с алергична реакция, трябва да отшуми, когато алергенът бъде отстранен, но е препоръчително да се консултирате с лекаря си, ако синдромът на червеното око при вас е причинен от алергична реакция.

Правилна хигиена и консултация с лекар

В заключение, конюнктивитът е често срещано възпалително заболяване на конюнктивата, което може да бъде причинено от различни фактори, включително вирусни и бактериални инфекции, алергии, дразнители и прекомерна употреба на контактни лещи.

Симптомите на конюнктивита варират, но включват зачервяване на очите, сърбеж, повишено сълзене и секреция от окото.

Диагнозата и лечението на конюнктивита изискват консултация с очен лекар, който може да извърши преглед и вземе проба за лабораторни изследвания.

Лечението зависи от причината за възпалението и може да включва антибиотици, антиалергични лекарства или избягване на дразнителите, като те трябва да бъдат съобразени с предписанията на вашия личен лекар или специалист.

Въпреки че повечето случаи на конюнктивит са самоограничаващи се и не представляват сериозна заплаха за здравето, важно е да се консултира с лекар при поява на симптоми, особено при бебета и малки деца, за да се предотвратят възможни увреждания на зрението.

Редовната хигиена на ръцете и избягването на контакт със заразени лица са важни мерки за предотвратяване на разпространението на конюнктивита.