Описание

Горещи вълни представляват усещане за топлина, което се разпространява по цялото тяло, като най-силно изразено е чувството в областта на главата и шията.

Тези усещания обикновено са кратки с продължителност от около 30 секунди до няколко минути и понякога са свързани с зачервяване на кожата и/или изпотяване.

Това състояние е често срещан симптом на прехода на тялото към менопаузата при жените, но не се наблюдава при всички жени, наближаващи менопаузата. Усещанията за топлина могат да се появят в резултат на някои редки заболявания.

Какви са симптомите?

Топлите вълни често започват да се появяват периодично, преди менструалните изменения, предполагащи навлизане в менопауза, да са се развили.

Затова тези усещания за топлина могат да се появят години преди действителната менопауза. Топлите вълни винаги се проявяват като усещане за топлина, но могат да бъдат свързани и с други симптоми като например:

• Неприятно дифузно усещане за топлина по цялото тяло, което е най-добре изразено в областта на главата и шията – това е най-характерната изява на състоянието.
• Възможно е да се появи зачервяване или червенина по кожата.
• Някои жени започват да се изпотяват обилно, включително и през нощта;
Сърцебиене – неприятно усещане за прескачане или силно биене на сърцето, понякога може да бъде съпътстваща изява.
Студени тръпки или треперене е възможно да се появят след топлата вълна;

Симптомите обикновено се развиват внезапно, без предшестващи признаци и продължават по-малко от една минута до няколко минути.

Какви са причините?

Точните причини не са известни, но се смята, че намаляващите нива на естрогена при прехода на женския организъм към менопаузата, способстват за появата на усещанията за топлина.

Смущения в терморегулацията на тялото са причина за топлите вълни, но точният механизъм, по който нивата на хормоните влияят на топлинната регулация на тялото, не е добре проучен.

Макар че усещанията за топлина обикновено са свързани с настъпващата менопауза при жените, някои редки клинични състояния могат да станат причина за топли вълни и нарушения в способността на организма да регулира температурата си.

Пример за това е карциноиден синдром, който възниква в резултат на вид ендокринен тумор, който стимулира освобождаването на големи количества от хормона серотонин. Също така усещанията за топлина могат да се проявяват като страничен ефекти на някои лекарства, а понякога е възможно да се дължат на тежки инфекции или злокачествени образувания.

Лечение на горещи вълни

Някои жени споделят, че упражненията и техниките за релаксация са им помогнали да контролират усещанията си за топлина, но контролирани изследвания не са успели да докажат ползата от такива практики.

Поддържането на по-ниска температура в спалнята и използването на памучно спално бельо могат да спомогнат за облекчаването на някои симптоми, свързани дискомфорта, причиняван от топлите вълни и нощните изпотявания.

Прилагането на хормонално заместваща терапия с естрогени или комбинация от естроген и прогестерон /прогестин/ е доказала своята ефективност с годините и води до значително намаляване на честота и интензивността на топлите вълни.

Въпреки това многогодишните изследвания на жени, при които се прилага комбинирана хормонална терапия с естроген и прогестерон, установяват повишен риск от инфаркт, инсулт и рак на гърдите в сравнение с жените, които не използват синтетични хормони.

Изследванията на жени, които са само на естрогенна терапия, показват, че използването на синтетичен естроген води до увеличаване на риска от инсулт, но не и от инфаркт и рак на гърдата. Но естрогенната терапия самостоятелно обаче се свързва с повишен риск от рак на ендометриума – лигавицата на матката.