Описание

Пристъпите на паника са плашещи, но за щастие не са вредни за здравето. Възможно е те да се случат случайно или след като човек попадне в ситуация, която може да провокира паническа атака. Тези силно интензивни пристъпи много бързо отшумяват с или без медицинска или друга квалифицирана помощ.

Хората, които получават панически атаки могат да започнат да изпитват страх, че умират или че се задушават. Същото така е възможно да усещат болка в гърдите или да вярват, че това са начални симптоми на сърдечен удар.

Обхванатите от пристъп на паника могат да изразяват опасения, че се побъркват и се стремят всячески да излязат от ситуацията, в която се намират.

Някои от засегнатите е много вероятно да изпитат и други, свързани физиологични симптоми. Например те могат да започнат да дишат много бързо и да се оплакват, че имат толкова силно сърцебиене сякаш сърцето им ще изскочи от гръдния кош.

Също така е възможно да почувстват гадене, задушаващо усещане и виене на свят. След това, в рамките на около 1 час, симптомите отзвучават.

Малка част от хората преживяват пристъпи на паника през живота си. А тези, които периодично получават пристъпи, трябва да бъдат прегледат от психиатър, който да прецени какво е състоянието им. Възможно е пристъпите на паника да са признак на паническо разстройство, депресия или на други заболявания, базирани на безпокойството.

Какви са симптомите?

Американската психиатрична асоциация определя пристъпите на паника като отделни периоди на силен страх, стрес, нервност или дискомфорт, при които внезапно се развиват 4 или повече от посочените по-долу симптоми и които достигат своя пик в рамките на 10 минути:

• Сърцебиене или ускорена сърдечна честота;
• Изпотяване;
Разтреперване или разтрисане;
• Усещане за задавяне;
• Болки или дискомфорт в гърдите;
• Гадене или абдоминални болки;
Чувство на замайване, неуравновесеност, замаяност или слабост;
• Дереализация – усещане за нереалност или деперсонализация – чувство на засегнатият, че се отделя от себе си.
Страх от загуба на контрол или обхванатият от паническата атака усеща, че полудява;
• Страх от незабавна смърт;
Парестезии – изтръпвания или мравучкания;
Втрисане или горещи вълни;

Пристъпите могат да бъдат толкова обладаващи, че засегнатият не е в състояние да сподели с другите това, което се случва с него. Също така лекарят може да забележи различни признаци на паниката например:

• Човек може да изглежда много уплашен, нестабилен или да бъде в състояние на хипервентилация – дълбоко, учестено дишане, което причинява световъртеж.

В по-редки случаи пристъпите на паника настъпват през нощта и засягат най-често хората, които имат периодични панически атаки през деня. И въпреки че епизодите на паника траят не повече от 10 минути, е необходимо много повече за възстановяване от тях.

Лечение на панически атаки

Възможно е човек и сам да си помогне в такава ситуация, но трябва да бъде внимателен да не обърка пристъпа на паника с друго сериозно заболяване като например инфаркт.

Алкохолът и кофеинът трябва да бъдат избягвани, тъй като могат да задълбочат пристъпа. Друго, което може да направи е когато забележим признаците на паническия епизод да започнем да правим аеробни упражнения, които ще отклонят вниманието ни или да приложим техниките за управление на стрес, като започнем да дишаме дълбоко, като съсредоточим мисълта си върху процеса на дишане.