Какво представлява грипът?

Грипът, също известен и като инфлуенца е изключително остро заразно респираторно заболяване, причинявано от вирусите тип инфлуенца А и инфлуенца Б, като обикновено всяка година щамовете на тези вируси са различни и в зависимост от това усложненията и характерните симптоми могат да варират.

Грипът се проявява най-често през зимата и ранната пролет. Грипният вирус атакува горните дихателни пътища, но при по-сериозни усложнения може да се разпространи и да засегне и долните дихателните пътища.

Симптоми на грип

Симптомите на грипа обикновено започват внезапно и могат да включват висока температура, треска, главоболие, умора и слабост, мускулни или телесни болки, суха кашлица, болки в гърлото и носене.

Високата температура е обикновено един от първите и най-ясните признаци на грипа. Тя може да достигне до 39-40 градуса и обикновено продължава от няколко дни до седмица.

Треската, която често съпътства високата температура, може да бъде силна и да причинява дръжкане на зъбите.

Главоболието при грипа може да бъде силно и обхващащо цялата глава. То обикновено се усеща като натиск или болка във височите и челото.

Умората и слабостта са също типични симптоми на грипа и могат да продължат дори след като другите симптоми са изчезнали.

Мускулните или телесните болки са обикновено най-силни в гърба, краката и ръцете. Те могат да бъдат доста интензивни и да причиняват дискомфорт при движение.

Сухата кашлица може да бъде упорита и да продължава дълго време след като другите симптоми са изчезнали.

Болката в гърлото може да бъде остра и да се влошава при глътане. Носенето е също чест симптом и може да включва запушен нос или обилна секреция.

Важно е да се отбележи, че въпреки че тези симптоми са типични за грипа, те могат да се срещат и при други заболявания. Затова, ако имате симптоми, които ви причиняват неудобство, се консултирайте с вашия личен лекар.

Лечение на сезонен грип

При грип лекарите обикновено предписват антивирусни препарати като реленца и тамифлу, които спомагат за облекчаване на проявата на симптомите.

Но тези препарати са по-ефективни, когато започнете да ги приемате малко, след като сте се заразили с грип.

В много от случаите обаче използването на домашни лекове е достатъчно, за да облекчите симптомите на грипа.

Пийте много течности. Грипът може да ви дехидратира, особено ако имате диария или повръщане, затова трябва да бъдете сигурни, че приемате достатъчно течности.

Най-подходящата течност е чистата вода, като е препоръчително да не е минерална.

Също така препоръчително при грип е да пиете и плодовите сокове, чайове и газирана вода. Трябва обаче при грип да се въздържате от прием на кофеинови напитки, защото кофеинът е диуретик и ще влошите състоянието като се обезводните още повече.

Билковият чай с мед ще успокои възпаленото ви гърло. Ако почувствате гадене опитайте се да пиете вода на малки глътки, защото, ако я пиете на по-големи глътки можете да повърнете.

Как да сте сигурни, че приемате достатъчно течности? Просто цветът на урината ви трябва да е от бледожълт до почти безцветен.

Трябва ли да пием алкохол, когато сме болни от грип? Когато сме болни от грип последното нещо, което бихме могли да поискаме да пием е алкохол, защото има упояващо действие и ви кара да ни кара да се чувстваме уморени и грипът оказва подобно въздействие и затова ако пием алкохол и сме болни от грип няма да можем изобщо да станем от леглото, защото постоянно ще ни се спи.

Пийте топли пилешки бульони. В продължение на поколения грижовните родители при грип и настинка са давали на децата си топли пилешки бульони.

От скорошно проучване се установява, че топлият пилешки бульон облекчава симптомите на инфекции на горните дихателни пътища като грип.

Когато се навеждате над купата с топлия пилешки бульон и парата, която излиза от него ще отпуши запушения ви нос и вие ще се почувствате по-добре.

Това, че някой се е погрижил за вас като ви е приготвил топъл пилешки бульон ще ви върне във времето, когато майка ви се е грижела за вас, когато сте били болни и от това несъмнено ще ви стане по-добре.

Вдишвайте топъл влажен въздух, така запушеният нос ще се отпуши и ще облекчите болката във възпаленото ви гърло.

Добра идея е да правите по няколко пъти дневно горещ душ или просто си пуснете душа и постойте в банята няколко минути, за да вдишвате парата.

Друга идея е да ползвате овлажнител за въздух, който обаче трябва да почиствате редовно, за да не мухлясва и плесенясва.

Как да се пазим от сезонния грип

Сезонният грип е сериозно заболяване, което може да предизвика значително неразположение и потенциални здравословни рискове.

За да се справите ефективно с него, е важно да следвате препоръките на здравните специалисти.

При първите признаци на грип, посетете лекар и започнете лечение възможно най-рано. Приемайте предписаните медикаменти и се погрижете за подходящия отдих и хидратация.

Избягвайте контакт с други хора, за да предотвратите разпространението на вируса. Накрая, не забравяйте, че най-добрата защита срещу грипа е ваксинацията.

Ваксините се актуализират всяка година, за да отговарят на текущите щамове на грипа, така че е важно да се ваксинирате всяка година.

Не забравяйте, че вашето здраве е във вашите ръце - бъдете информирани, бъдете внимателни и бъдете отговорни в борбата срещу грипа.