Какво представлява грипът?

Грипът, също известен и като инфлуенца е изключително остро заразно респираторно заболяване, причинявано от  вирусите тип инфлуенца А и инфлуенца Б, като обикновено всяка година щамовете на тези вируси са различни и в зависимост от това усложненията и характерните симптоми могат да варират.

Грипът се проявява най-често през зимата и ранната пролет. Грипният вирус атакува горните дихателни пътища, но при по-сериозни усложнения може да се разпространи и да засегне и долните дихателните пътища.

В повечето случаи симптомите на грип са подобни на тези при обикновена настинка  като зачервено гърло, запушен нос и кашлица, но освен тях за грипа са характерни треска, главоболие и мускулни болки.

При сезонния грип през 2014 година се наблюдаваше едно доста сериозно усложнение – възпаление на средното ухо,чиято инфекция е възможно да се разпространи и да предизвика остър менингит – животозастрашаващо възпаление на мозъка.

Лечение на сезонен грип

При грип лекарите обикновено предписват антивирусни препарати като реленца и тамифлу, които спомагат за облекчаване на проявата на симптомите. Но тези препарати са по-ефективни, когато започнете да ги приемате малко, след като сте се заразили с грип. В много от случаите обаче използването на домашни лекове е достатъчно, за да облекчите симптомите на грипа.

Пийте много течности. Грипът може да ви дехидратира, особено ако имате диария или повръщане, затова трябва да бъдете сигурни, че приемате достатъчно течности. Най-подходящата течност е чистата вода, като е препоръчително да не е минерална.

Също така препоръчително при грип е да пиете и плодовите сокове, чайове и газирана вода. Трябва обаче при грип да се въздържате от прием на кофеинови напитки, защото кофеинът е диуретик и ще влошите състоянието като се обезводните още повече.

Билковият чай с мед ще успокои възпаленото ви гърло.Ако почувствате гадене опитайте се да пиете вода на малки глътки, защото, ако я пиете на по-големи глътки можете да повърнете. Как да сте сигурни, че приемате достатъчно течности? Просто цветът на урината ви трябва да е от бледожълт до почти безцветен.

Трябва ли да пием алкохол, когато сме болни от грип? Когато сме болни от грип последното нещо, което бихме могли да поискаме да пием е алкохол, защото има упояващо действие и ви кара да ни кара да се чувстваме уморени и грипът оказва подобно въздействие и затова ако пием алкохол и сме болни от грип няма да можем изобщо да станем от леглото, защото постоянно ще ни се спи.

Пийте топли пилешки бульони. В продължение на поколения грижовните родители при грип и настинка са давали на децата си топли пилешки бульони. От скорошно проучване се установява, че топлият пилешки бульон облекчава симптомите на инфекции на горните дихателни пътища като грип.

Когато се навеждате над купата с топлия пилешки бульон и парата, която излиза от него ще отпуши запушения ви нос и вие ще се почувствате по-добре.

Това, че някой се е погрижил за вас като ви е приготвил топъл пилешки бульон ще ви върне във времето, когато майка ви се е грижела за вас, когато сте били болни и от това несъмнено ще ви стане по-добре.

Вдишвайте топъл влажен въздух, така запушеният нос ще се отпуши и ще облекчите болката във възпаленото ви гърло. Добра идея е да правите по няколко пъти дневно горещ душ или просто си пуснете душа и постойте в банята няколко минути, за да вдишвате парата.

Друга идея е да ползвате овлажнител за въздух, който обаче трябва да почиствате редовно, за да не мухлясва и плесенясва.