Какво представлява синузитът?

Синусите са малки кухини в черепа, които обикновено са пълни с въздух. От тъканта,с която са покрити се образува секрет, който предпазва носните проходи от алергени и замърсители.

Синузитът е възпаление на лигавицата на околоносните кухини, в повечето случаи това се предизвиква от подуване на покриващата тъкан или в резултат на ограничаване на нормалното оттичане на секретите от синусите.

Това може да предизвика главоболие, подуване в областта над носа и ако не бъдат взети мерки за овладяване на синузита е възможно състоянието и да прерасне и в бактериална инфекция. Основните видове синузит са два:

  • Остър – трае около 1 месец;
  • Хроничен – продължава повече от 3 месеца и може да се проявява няколко години. Причината за хроничния синузит трудно може да бъде определена и затова също така трудно се поддава на лечение.

Първоначалното възпаление на синусите може да се провокира от най-обикновена хрема или от алергия. При хората, чиято имунна система е отслабена, синузитът може да се предизвика и от гъбички.

Понякога хроничният синузит е резултат от неправилна носна преграда или от полипи в носа, които да възпрепятстват нормално изтичане на секретите от околоносните кухини.

Симптомите на остър и хроничен синузит са сходни:

  • Затруднено дишане през носа;
  • Продължителна хрема;
  • Главоболие;
  • По-висока телесна температура;
  • Чувство на подуване в надназалната област, особено при навеждане напред.

Лечение на синузит

Добрата новина за всеки, който се бори със синузит, е, че независимо от вида на синузита - било то остър или хроничен - съществуват ефективни методи за лечение, които могат да помогнат.

Въпреки това, едно от най-големите предизвикателства в борбата със синузита е идентифицирането на конкретната причина за възпалението. Това е важно, тъй като причината за синузита често определя какъв вид лечение ще бъде най-ефективен.

Например, ако синузитът ви е предизвикан от алергия, може да се окаже, че деконгестантите - капките за нос, които обикновено се използват за облекчаване на симптомите на синузит - не са особено ефективни.

В такива случаи, може да е необходимо да се обратите към алерголог за специализирано лечение, което може да включва антихистамини или имунотерапия.

Ако сте изпитвали симптоми на синузит за повече от една седмица, е важно да се консултирате с личния си лекар.

Той или тя може да ви прегледа и ако прецени, че е необходимо, да ви даде направление за специалист по Уши, Нос и Гърло.

Този специалист може да извърши допълнителни изследвания, като компютърна томография или рентгенова снимка, за да определи конкретната причина за вашия синузит.

Лечение с медикаменти

Най-ефективното лечение на синузит обикновено включва комбинация от медикаменти и спазване на определен режим.

Медикаментите могат да включват антибиотици, ако синузитът е причинен от бактериална инфекция, или стероиди, ако възпалението е особено силно.

Ако лекарят ви прецени, че синузитът при вас е в резултат на бактериална инфекция , той може да ви предпише антибиотици.

При остър бактериален синузит в повечето случаи се предписва между 10 и 14 дневен курс на лечение с антибиотици, а при хроничен синузит може да се наложи курсът на лечение с антибиотици да продължи и много по-дълго време.

Но проучванията показват, че в много малко от случаите на синузит той е в резултат на бактериална инфекция.

Повечето хора при синузит прибягват до употребата на болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол, но ако го направите, не забравяйте, че не се препоръчва приемът им повече от 10 дни.

Деконгестантите спомагат за намаляване на количеството секрет в синусите, по аптеките те се предлагат като назални спрейове или под формата на таблетки.

Въпреки че лекарствата помагат в много от случаите на синузит, то за облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието можем да си помогнем и сами.

Използвайте овлажнители за въздух в помещенията, където прекарвате по-голяма част от времето си и ги почиствайте редовно.

Вдишвайте парни изпарения или най-лесно е под душа или във ваната да дишате дълбоко. Парните изпарения ще помогнат за улесняване на оттичането на секретите от синусите.

При възможност поставяйте топла и влажна кърпа на лицето си, загряването ще облекчи състоянието ви.

Използвайте назален физиологичен разтвор, с който ще поддържате назалните си проходи влажни.

Промивайте синусите си като впръсквате със спринцовка в носа си солена вода, така че прочистите секретите, които запушват синусите и ще ги поддържате влажни и е важно водата да е дестилирана или преварена.

Пийте повече течности, така секретите ще са по-малко и по-лесно ще се оттичат.

Давайте си почивка, когато сте с възпалени синуси, отделяйте си повече време за сън, за да възстановите.

Не прекалявайте с лекарствата, като назалните спрейове и болкоуспокояващи, защото те ще облекчат състоянието ви, но ако прекалите можете да се изложите на голям риск да си докарате други много по-сериозни заболявания.

Превенция на синузит

Превенцията на синузит е важна част от поддържането на доброто здраве на синусите и общото благополучие.

Една от най-основните мерки за предотвратяване на синузит е поддържането на хигиена на ръцете. Редовното миене на ръцете може да намали риска от инфекции, включително тези, които могат да доведат до синузит.

Освен това, е важно да се избягва контактът с хора, които имат вирусни или бактериални инфекции, които могат да предизвикат синузит.

Ако сте алергични, е важно да контролирате алергиите си, тъй като те могат да доведат до възпаление на синусите. Това може да включва избягване на алергени, използване на антихистамини или други лекарства, или получаване на имунотерапия.

Влажността също може да играе роля в превенцията на синузит. Сух въздух може да изсуши носните проходи и да допринесе за образуването на секрети, което може да доведе до синузит.

Използването на овлажнител във вашия дом или офис може да помогне да се поддържа подходяща влажност.

Накрая, поддържането на здравословен начин на живот - включително редовна физическа активност, здравословна диета и достатъчно сън - може да подобри общото ви здраве и да ви помогне да предотвратите синузит.

Всички тези мерки заедно могат да ви помогнат да се защитите от синузит и да поддържате здравите си синуси.

Синузитът може да бъде предизвикващ и неприятен, но с правилното лечение и управление, повечето хора могат да контролират симптомите и да подобрят качеството на своя живот.

Важно е да се консултирате с медицински специалист, ако подозирате, че страдате от синузит, особено ако симптомите продължават повече от седмица или се влошават.