Какво представлява синузитът?

Синусите са малки кухини в черепа, които обикновено са пълни с въздух. От тъканта,с която са покрити се образува секрет, който предпазва носните проходи от алергени и замърсители.

Синузитът е възпаление на лигавицата на околоносните кухини, в повечето случаи това се предизвиква от подуване на покриващата тъкан или в резултат на ограничаване на нормалното оттичане на секретите от синусите.

Това може да предизвика главоболие, подуване в областта над носа и ако не бъдат взети мерки за овладяване на синузита е възможно състоянието и да прерасне и в бактериална инфекция. Основните видове синузит са два:

  • Остър – трае около 1 месец;
  • Хроничен – продължава повече от 3 месеца и може да се проявява няколко години. Причината за хроничния синузит трудно може да бъде определена и затова също така трудно се поддава на лечение.

Първоначалното възпаление на синусите може да се провокира от най-обикновена хрема или от алергия. При хората, чиято имунна система е отслабена, синузитът може да се предизвика и от гъбички. Понякога хроничният синузит е резултат от неправилна носна преграда или от полипи в носа, които да възпрепятстват нормално изтичане на секретите от околоносните кухини.

Симптомите на остър и хроничен синузит са сходни:

  • Затруднено дишане през носа;
  • Продължителна хрема;
  • Главоболие;
  • По-висока телесна температура;
  • Чувство на подуване в надназалната област, особено при навеждане напред.

Лечение на синузит

Добрата новина е, че независимо от вида на синузита, лечението може да помогне. Най-трудно е да се открие причината за синузита, тъй като това е решаващо за предписване на подходящото и ефективно лечение. Например, ако синузитът при вас е предизвикан алергия само деконгестантите – капките за нос, няма да ви помогнат много.

Ако имате някои от симптомите на синузит за повече от една седмица се консултирайте с личния Ви лекар, който да ви прегледа и ако прецени, че е необходимо да ви даде направление за специалист по Уши, Нос и Гърло, който да установи посредством компютърна томография или рентгенова снимка каква е конкретната причина за вашия синузит.

Обикновено най-ефективното лечение на синузит е съчетание на медикаменти и спазването на определен режим.

Лечение с медикаменти

Ако лекарят ви прецени, че синузитът при вас е в резултат на бактериална инфекция , той може да ви предпише антибиотици. При остър бактериален синузит в повечето случаи се предписва между 10 и 14 дневен курс на лечение с антибиотици, а при хроничен синузит може да се наложи курсът на лечение с антибиотици да продължи и много по-дълго време. Но проучванията показват, че в много малко от случаите на синузит той е в резултат на бактериална инфекция.

Повечето хора при синузит прибягват до употребата на болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол, но ако го направите, не забравяйте, че не се препоръчва приемът им повече от 10 дни.

Деконгестантите спомагат за намаляване на количеството секрет в синусите, по аптеките те се предлагат като назални спрейове или под формата на таблетки.

Въпреки че лекарствата помагат в много от случаите на синузит, то за облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието можем да си помогнем и сами.

Използвайте овлажнители за въздух в помещенията, където прекарвате по-голяма част от времето си и ги почиствайте редовно. Вдишвайте парни изпарения или най-лесно е под душа или във ваната да дишате дълбоко. Парните изпарения ще помогнат за улесняване на оттичането на секретите от синусите.

При възможност поставяйте топла и влажна кърпа на лицето си, загряването ще облекчи състоянието ви.

Използвайте назален физиологичен разтвор, с който ще поддържате назалните си проходи влажни.

Промивайте синусите си като впръсквате със спринцовка в носа си солена вода, така че прочистите секретите, които запушват синусите и ще ги поддържате влажни и е важно водата да е дестилирана или преварена.

Пийте повече течности, така секретите ще са по-малко и по-лесно ще се оттичат.

Давайте си почивка, когато сте с възпалени синуси, отделяйте си повече време за сън, за да възстановите.

Не прекалявайте с лекарствата, като назалните спрейове и болкоуспокояващи, защото те ще облекчат състоянието ви, но ако прекалите можете да се изложите на голям риск да си докарате  други много по-сериозни заболявания.