Дуктален карцином (DCIS) е най-често срещаният тип неинвазивен карцином на гърдата.

Затова изследователи от Центъра за проучвания на рак в Манчестър, Великобритания, откриват начин да предвидят кои хора ще бъдат диагностицирани с болестта.

Лекарите все още не са в състояние да кажат кои пациенти са изложени на риск от развитие на инвазивен рак на гърдата. При инвазивен рак на гърдата, честота на рецидивиране варира в зависимост от подтипа. Изследователският екип определя дали същото важи и за DCIS подтипове, които се отнасят при неинвазивните форми на заболяването.

В изследването са участвали пациенти, диагностицирани с първични симптоми на DCIS. Изследователи тестват тъканите проби за естрогенни рецептори и прогестерон рецептори. Изследват и епидермалния растежен факторq известен като HER2. След това пациентите се разделят на категории за сравнение на честота на рецидивиране.

От 314 участници, 57 са определени като рецидиви. От тях 35 са били DCIS и 22 са с инвазивен рак на гърдата.

Пациентите, които реагират положително на естрогенни и прогестеронни рецептори, но имат отрицателни HER2 стойности, са имали най-ниска ставка от повторение, около 7,6%  за пет години. Пациентите с други подвидове са имали от 15 до 36% честота на рецидивите. Подробни данни за изследването са публикувани в научното списание „Oncology“.

При дуктален карцином анормалните клетки са открити в областта на тръбата за мляко, но не са се разпространили извън нея. DCIS е неинвазивен и незастрашаващ живота на този етап. При някои пациенти е възможно изобщо да не прогресира, но при други ще доведе до инвазивен рак на гърдата.

Този стадий не винаги проявява симптоми. Понякога се появяват еднократно и са едва забележими. Диагностицират се чрез рутинен скрининг с мамография.

Според Американското онкологично дружество, около един от всеки пет диагностицирани болести с рак на гърдата е причинен от DCIS.

Лекарите лекуват DCIS в ранен стадий на рак на гърдата. Използват се процедури като лумпектомия или мастектомия. При много жени, мастектомия е следствие от реконструктивна хирургия. Някои пациенти могат да се лекуват с облъчване или тамоксифен (лекарство, което блокира ефектите на естроген).

Авторите на изследването заключават, че тестването на дуктален карцином може да помогне да се предскаже бъдещо повторение на DCIS или инвазивен рак на гърдата. Ако това се случи, ще доведе до по-персонализирано лечение.

Ако лекарите могат да определят кои случаи на DCIS ще станат агресивни, това ще помогне на пациентите да избегнат ненужните и скъпи процедури, като същевременно се понижат емоционалните щети за пациентите. За голяма част от жените шокът от загуба на гърдата е огромен. Те преживяват физическа и емоционална травма. Усъвършенстването на този тест ще понижи значително тези случаи.

Д-р Дон С. Дижон от Центъра за изследвания на рак в Масачузетс предупреждава, че този тест трябва да бъде заверен. Според него няма сигурни данни, които да доказват резултатите от проучването. Тестът по никакъв начин не може да предскаже със сигурност резултатите, но предполага добър прогностичен подтип (ER и PR положителна и отрицателна HER2, които са най-много).

Изследванията продължават, но до този момент няма как да се определи дали трябва да се премине към „агресивно лечение“, операция или лъчева терапия.